Balanceren tussen werkgevers- en medewerkersbelangen: de rol van arbeidsdeskundigen

De arbeidsdeskundigen van Puls voeren dagelijks arbeidsdeskundige onderzoeken voor spoor 1 en 2 uit. Tijdens dit onderzoek gaat een arbeidsdeskundige na of de verzuimende medewerker nog in staat is om het eigen werk te doen, volledig of in aangepaste vorm of dat er mogelijkheden zijn voor ander werk. Ondanks dat de werkgever verantwoordelijk is, hebben beide partijen baat bij de uitkomst. Welke rol neemt een arbeidsdeskundige aan in het balanceren van de belangen?

Puls werkt met register arbeidsdeskundigen

De arbeidsdeskundigen van Puls zijn allemaal geregistreerde arbeidsdeskundigen. Wat betekent dit precies? Met een geregistreerde arbeidsdeskundigen wordt de onafhankelijkheid van de Arbeidsdeskundigen gewaarborgd. Als Arbeidsdeskundigen verklaar je bij de Stichting Register Arbeidsdeskundigen (SRA of DNV) dat je je zal houden aan de Gedragscode. Deze Gedragscode eist bijvoorbeeld dat je onpartijdig handelt tijdens een arbeidsdeskundig onderzoek.

Hoe zorgt een arbeidsdeskundige ervoor dat hij of zijn dan ook echt onpartijdig is?

Een van de belangrijkste pijlers van een geregistreerde arbeidsdeskundige is dat deze onafhankelijk handelt. Tevens verklaart de arbeidsdeskundige zich te houden aan een aantal, ethische gedragsregels. Bijvoorbeeld: zo informeer je de werkgever- en medewerker over de inhoud van een arbeidsdeskundig onderzoek, moet je onpartijdig handelen en beloof je de privacy van beiden partijen te waarborgen. Mocht de arbeidsdeskundige niet volgens de gedragscode handelen, dan kan de werkgever of medewerker een klacht tegen de deskundige indienen. Dit kan zelfs tuchtrechtelijk behandeld worden.

Waarom werkt Puls alleen met geregistreerde arbeidsdeskundigen?

Puls vindt het belangrijk om aan te tonen dat de arbeidsdeskundigen in dienst vakbekwaam zijn. Door aan te tonen dat onze arbeidsdeskundigen geregistreerd zijn, verklaart Puls mede dat de arbeidsdeskundigen zich houden aan de ethische gedragsregels die deze registratie met zich meebrengt. Dit komt ook de vakbekwaamheid van arbeidsdeskundigen ten goede. Tevens geeft de deskundige met deze registratie aan zich te houden aan regels omtrent zijn of haar houding en gedrag naar de werkgever en medewerker toe. Zo weet je zeker dat je als klant een kundig, ethisch persoon in huis haalt.

Meer informatie over arbeidsdeskundig onderzoek

Wilt u meer weten over de arbeidsdeskundige onderzoeken van Puls of wilt u weten hoe een arbeidsdeskundig onderzoek verloopt? Ga dan snel naar onze website en lees meer over het arbeidsdeskundig onderzoek.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.