Werkdoelen stellen tijdens de re-integratie

Het nieuwe jaar is in zicht; dat betekent dat er hoogstwaarschijnlijk op uw werk een eindejaar gesprek nadert waarin er wordt gevraagd naar uw doelen voor het komende jaar en hoe u deze wil behalen. Maar hoe kunt u werkdoelen stellen wanneer u (deels) arbeidsongeschikt bent en een spoor 1 en/of 2 traject volgt?

Re-integreren kan een uitdagende periode in uw leven zijn, waarin het behouden van een positieve instelling en het stellen van doelen essentieel zijn. Terwijl uw gezondheid de hoogste prioriteit heeft, kan het stellen van werkdoelen, aangepast aan uw situatie, een krachtig middel zijn om een gevoel van voldoening en vooruitgang te behouden. In dit artikel gaan we dieper in op hoe u werkdoelen kunt stellen en hoe dit kan bijdragen aan uw persoonlijke en professionele groei.

Het belang van werkdoelen tijdens het re-integreren

Focus en Afleiding: Het formuleren van doelen biedt een welkome afleiding van uw klachten. Het stelt u in staat om uw gedachten te verzetten en te concentreren op positieve aspecten en wat er wél mogelijk is.

Zelfwaardering en Voldoening: Werkdoelen stellen, zelfs als ze klein zijn, kan bijdragen aan een gevoel van zelfwaardering en voldoening. Het behalen van doelen, hoe klein ook, kan een positieve impact hebben op uw gemoedstoestand.

Flexibiliteit en Aanpassing: Uw beperkingen kunnen onvoorspelbaar zijn, maar het stellen van flexibele doelen stelt u in staat om aan te passen aan veranderende omstandigheden. Dit geeft u een gevoel van controle over aspecten van uw leven.

5 Tips voor het stellen van werkdoelen

  1. Realistisch en aanpasbaar: Stel realistische doelen die aangepast kunnen worden aan uw situatie. Wees niet te streng voor uzelf en erken dat sommige doelen misschien moeten worden bijgesteld.
  1. Focus op persoonlijke ontwikkeling: Overweeg doelen die gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling, zoals het leren van nieuwe vaardigheden of het verbeteren van bestaande. Dit kan op verschillende niveaus, van (online) cursussen tot het lezen van informatieve boeken.
  1. Communiceer met collega’s en werkgever: Houd open communicatielijnen met collega’s en de werkgever. Bespreek uw situatie en werk samen aan realistische verwachtingen en doelen.
  1. Zorg voor balans: Erken de noodzaak van rust en ontspanning. Stel doelen die in balans zijn met je energieniveau en vermijd overbelasting.
  1. Kleine stappen: Breek grote doelen op in kleinere, haalbare stappen. Het behalen van kleine mijlpalen kan een positieve invloed hebben op uw gemoedstoestand.

Conclusie

Het volgen van een re-integratietraject brengt onvermijdelijk uitdagingen met zich mee, maar het stellen van werkdoelen kan een waardevol instrument zijn voor persoonlijke en professionele groei. Deze doelen moeten flexibel, realistisch en aangepast zijn aan uw situatie. Onthoud dat het proces van het stellen van doelen zelf al een stap in de goede richting is en elke vooruitgang, hoe klein ook, verdient erkenning. Door bewust werkdoelen te stellen kan u een gevoel van controle behouden en streven naar persoonlijke vervulling, ook wanneer u te maken heeft met beperkingen en u aan het re-integreren bent.

Kom erachter wat bij u past

Puls ondersteunt medewerkers die op zoek zijn naar werk wat bij hen past, of zij nu wel of niet zijn uitgevallen. Loopbaancoaching of een spoor 2 traject kan hierbij helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of lees een van onze artikelen over loopbaanbegeleiding.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.