5 Tips om ‘nee’ te zeggen op het werk

Waarschijnlijk herken je je wel in de volgende situatie: je agenda staat de komende tijd behoorlijk vol met allerlei taken en/of afspraken. Een collega komt naar je toe met de vraag of je te hulp kunt schieten en of een bepaalde opdracht jouw kant op kan komen. Je hebt er eigenlijk geen tijd voor, maar je durft geen nee te zeggen. Hoe zeg je op een professionele manier nee op het werk?

Tips om ‘nee’ te zeggen op het werk

Nee zeggen op het werk kan erg lastig zijn. Je wilt niet onbeleefd overkomen of kansen missen, maar je wilt ook niet te veel hooi op je vork nemen. Zeker niet wanneer je aan het re-integreren bent. Er is een reden waarom je destijds bent uitgevallen of (deels) arbeidsongeschikt bent verklaard. Hieronder volgen een aantal tips die kunnen helpen om nee te kunnen zeggen op je werk.

Tip 1: Wees eerlijk en duidelijk

Als je nee wilt zeggen tegen een verzoek of opdracht, wees dan eerlijk en duidelijk over de reden waarom. Bijvoorbeeld: “Ik wil graag helpen, maar mijn huidige takenlijst is te vol en ik kan het niet op korte termijn afhandelen”. Of: “Momenteel ben ik aan het opbouwen in uren en kan ik geen extra taken oppakken. Ik wil graag helpen, maar het is van belang voor mijn gezondheid om me te houden aan de taken die ik heb en niks te overschrijden.” Heb voor jezelf helder wat belangrijk is en stel prioriteiten.

Tip 2: Kom met alternatieven

Als je nee zegt tegen iemands verzoek, is het belangrijk om te laten zien dat je wel bereid bent om mee te denken. Laat zien dat je openstaat voor alternatieven door bijvoorbeeld te zeggen: “Ik kan het niet op korte termijn afhandelen, maar ik kan wel helpen als we een nieuwe planning maken voor de aankomende weken.” Of probeer diegene door te zetten naar een andere collega die mogelijk de ruimte heeft.

Tip 3: Geef op een ander moment aan of het wel of niet gaat lukken

Het kan voorkomen dat je (nog) niet helder hebt hoe je agenda er daadwerkelijk uit ziet en of er ruimte is om je collega te voorzien van hulp. Parkeer de vraag en geef een datum en/of tijdstip aan met de deadline van je antwoord. Dan geef je jezelf de tijd om te ontdekken of je je collega te hulp kan schieten zonder te veel hooi op je vork te nemen.

Tip 4: Geef aan dat je antwoord niet persoonlijk bedoeld is

Wees duidelijk in je communicatie. Geef aan dat je bereid bent om te helpen, maar dat je hier nee op moet zeggen. Leg uit dat je het niet persoonlijk bedoelt, maar dat dit te maken heeft met jouw volle agenda en/of huidige beperkingen.

Tip 5: Wees niet bang voor de reactie van je collega’s

Ook dit is een veel voorkomende reden waarom veel mensen geen nee durven te zeggen. Pas hierin de NIVEA-regel toe: “Niet Invullen Voor Een Ander.” Je weet tenslotte nooit zeker hoe een ander over je denkt. Pas wanneer je grenzen stelt voor jezelf en je duidelijk aangeeft over wat je wel en niet aankan in je werk, weten je collega’s wat ze aan je hebben en zullen ze dit respecteren. Het is beter om van tevoren realistisch te zijn over wat je wel en niet kunt doen, dan om uiteindelijk in de problemen te komen omdat je te veel hooi op je vork hebt genomen.

Meer informatie over re-integratiemogelijkheden

Kortom, nee zeggen op het werk kan lastig zijn, maar is soms wel noodzakelijk. Zeker wanneer je momenteel (deels) arbeidsongeschikt bent door je huidige beperkingen. Door duidelijk te communiceren, open te staan voor alternatieven en prioriteiten te stellen, kun je op een professionele manier nee zeggen zonder de samenwerking te belemmeren.

De loopbaan- en re-integratieconsultants van Puls zijn er niet alleen om passende re-integratiemogelijkheden te vinden wanneer een medewerker uitvalt of (deels) arbeidsongeschikt raakt. Zij zijn er ook om de re-integratie zo soepel mogelijk te laten verlopen en om te voorkomen dat de medewerker nogmaals uitvalt. Meer informatie over onze mogelijkheden tot re-integratiebegeleiding vindt u op onze website.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.