Wat is duurzame Inzetbaarheid

Duurzaam inzetbaar betekent dat medewerkers doorlopend in hun arbeidsleven over mogelijkheden beschikken om nu en in de toekomst met behoud van gezondheid en welzijn te blijven werken.

Wat levert duurzame inzetbaarheid op?

Investeren in duurzame inzetbaarheid kan de volgende voordelen opleveren:

 • Minder ziekteverzuim
  Uit een berekening van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) blijkt dat een daling van het ziekte­verzuimpercentage met 1 procentpunt al veel geld oplevert. Bij een bedrijf met 100 medewerkers is dat jaarlijks zo’n 41.000 euro.
 • Hogere arbeidsproductiviteit
  Een ander voordeel van duurzame inzetbaarheid is een hogere arbeidsproductiviteit. In een bedrijf met 100 medewerkers is een productiviteitsstijging van 1 procentpunt voldoende voor een omzettoename van zo’n 95.000 euro per jaar.

Tips bij duurzame inzetbaarheid

 • Stel persoonlijke ontwikkeling voorop
  Persoonlijke ontwikkeling is een belangrijk onderdeel van duurzame inzetbaarheid. Het is daarom aan te raden het opleidingsaanbod niet te beperken tot functioneel inhoudelijke trainingen of cursussen. Maar bijvoorbeeld ook cursussen aan te bieden op het gebied van time management, mindfullness of assertiviteit.
 • Investeer in een ideale werkomgeving
  Door te investeren in kantoormeubilair dat beweging stimuleert zoals bureaufietsen, zit-stabureaus en de juiste bureaustoel voorkom je vaak lichamelijke klachten. Investeren in nieuw kantoormeubilair kan leiden tot een lager ziekteverzuimpercentage.
 • Flexibele werktijden
  Uit diverse onderzoeken blijkt dat gefixeerde werktijden een negatief effect kunnen hebben op de gezondheid van de werknemer. Werknemers die binnen een bepaald kader zelf hun werktijden kunnen beslissen zijn over het algemeen minder gestresst en fysiek en mentaal een stuk gezonder.
Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.