Wanneer stond u voor het laatst stil bij uw loopbaan?

Uzelf leven lang blijven ontwikkelen; dit wordt steeds belangrijker om aan te kunnen sluiten bij de continue veranderende arbeidsmarkt en onze moderne samenleving. Flexibele contractvormen en verplaatsing van werk door digitalisering en robotisering zijn aan de orde van de dag. Uzelf blijven ontwikkelen zorgt ervoor dat u van toegevoegde waarde blijft voor de maatschappij én met plezier aan het werk bent.

Stilstaan bij de eigen ontwikkelmogelijkheden is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Misschien wordt u wel opgeslokt door de waan van de dag of weet u niet goed waar de mogelijkheden liggen. Wist u dat loopbaanbegeleiding een effectieve manier is om de koers te kiezen voor uw loopbaan?

What´s in it for me?

Een loopbaanbegeleidingstraject biedt inzicht en vertrouwen om keuzes te maken en stappen te zetten tot verandering. Onderzoek laat zien dat medewerkers die een loopbaanbegeleidingstraject hebben gevolgd een beter zelfinzicht hebben, meer zelfvertrouwen ervaren en een beter beeld hebben van hun loopbaanperspectief (Kruythoff, 2019).

Maar waarom zou een werkgever loopbaanbegeleiding faciliteren? De kans bestaat immers dat de medewerker op zoek gaat naar een andere baan. Toch laat onderzoek zien dat loopbaanbegeleiding ook voor werkgevers positieve effecten heeft; positieve en veelvoorkomende resultaten die een werkgever bemerkt zijn verbeteringen in communicatie en het algeheel functioneren en zelfsturend vermogen van de medewerker. Ook heeft een medewerker die loopbaanbegeleiding heeft gehad vaak een verbeterd zelfbeeld (Kruythoff, 2019). Kortom, een medewerker heeft meer regie over zijn of haar loopbaan, functioneert beter en weet zijn of haar functie optimaal vorm te geven.

Wat is loopbaanbegeleiding?

In loopbaanbegeleiding wordt in een persoonlijk traject stilgestaan bij wie u bent, waar u staat en wat u wilt. Door middel van gesprekken, testen en opdrachten wordt in kaart gebracht wat uw drijfveren zijn, wat belangrijke waarden voor u zijn en waar uw talenten liggen. In een traject onderzoekt u waar u staat in uw persoonlijke en professionele ontwikkeling en welke keuzes u kunt maken in het verdere verloop van uw loopbaan. Deze inzichten worden vervolgens vertaald naar passende en arbeidsmarktrelevante loopbaanrichtingen en concrete beroepsmogelijkheden voor korte en/of lange termijn.

Loopbaanbegeleiding kan verschillende uitkomsten hebben. Zo maakte één van onze kandidaten tijdens het traject de keuze om zijn huidige werkgever te verlaten. In het traject hebben we aandacht besteed aan een loopbaanplan: naar welk doel wil je toe en welke acties zorgen ervoor dat je dichter bij dat doel komt? Na het laatste gesprek liep hij met een groot opgerold vel de deur uit, met daarop een concreet vijfjaren stappenplan. Zijn droom was om binnen vijf jaar als zelfstandige te werken als business consultant. Stappen om dit te bereiken waren onder andere gesprekken voeren met zijn netwerk, het vergaren van interim opdrachten om ervaring op te doen en het volgen van een opleiding. Drie maanden later hadden we weer contact: zijn eerste interim opdracht zat er alweer op!

Maar een rigoureuze verandering hoeft niet altijd nodig te zijn. Soms geeft een loopbaanbegeleidingstraject inzichten om tot de conclusie te komen dat de eigen functie het beste passend is. Het oppakken van andere werkzaamheden of het opzoeken van meer steun van collega’s of een leidinggevende (job crafting) kan op deze manier zorgen voor meer tevredenheid of bevlogenheid in het werk.

Wat de uitkomst ook is, loopbaanbegeleiding biedt vertrouwen en grip op uw loopbaan en biedt handvatten om dit actief vorm te geven.

Nieuwsgierig geworden naar uw ontwikkelmogelijkheden?

We vertellen u graag meer over loopbaanbegeleiding en wat dit u kan opleveren. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend en oriënterend gesprek of neem eens een kijkje op de website bij ‘loopbaanbegeleiding’.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.