Waarom investeren in uw personeel juist nú belangrijk is

We hebben er allemaal wel eens van gehoord: de wettelijke sollicitatieplicht als u een WW-uitkering ontvangt. Per vier weken dienen vier sollicitaties gedaan te worden. Een gemiddelde van één sollicitatie per week, waarbij het principe geldt: ‘hoe meer, hoe beter’…

Daarom is het voor werkgevers van belang om juist nú te investeren in hun personeel: hoe zorgt u als werkgever ervoor dat uw personeel betrokken is en blijft bij de organisatie? En hoe zorgt u ervoor dat medewerkers gemotiveerd, enthousiast en gezond aan het werk blijven?

De impact van langdurig thuiswerken

Gedurende een langere periode thuiswerken; dat vraagt om een sterk aanpassingsvermogen van medewerkers en werkgevers. Ondanks dat de meesten inmiddels hun weg hebben gevonden in het thuiswerken, heeft langdurig thuiswerken wel degelijk een grote impact op de organisatie en haar medewerkers:

  • Langdurig thuiswerken vs. werkgeluk
    TNO doet sinds maart 2020 onderzoek naar ‘Werken tijdens de coronacrisis1’. Voor sommige medewerkers is thuiswerken een verademing: het geeft een gevoel van verhoogde concentratie en productiviteit. Maar voor anderen zorgt het voor verminderd werkplezier en betrokkenheid2. Ook gevoelens van eenzaamheid liggen op de loer; wanneer we thuiswerken verdwijnen belangrijke energiegevers, zoals persoonlijk contact of de koffiemomenten met collega’s. Dit kan het werkgeluk sterk beïnvloeden3. Een verminderd werkplezier kan ervoor zorgen dat de medewerker zijn of haar productiviteit verliest of zelfs gaat verzuimen4.
  • Werk- en privébalans op z’n kop(?)
    Ook vraagt langdurig thuiswerken om een aangepaste werk- en privébalans. Ook hier doet TNO onderzoek naar5. Uit dit onderzoek blijkt dat het aannemen van een andere werk- en privébalans niet voor iedereen gemakkelijk is. Thuiswerken combineren met de zorg voor kinderen, een partner die ook thuiswerkt, zelfs gevoelens van eenzaamheid: allemaal factoren die het werk-privébalans kunnen verstoren. Door langdurig thuiswerken kunnen medewerkers dus meer stressoren ervaren. Als deze stressoren lang aanhouden, wordt de kans op verzuim vergroot6.
  • Langdurig thuiswerken biedt ruimte voor tijd en bezinning
    Wanneer onder andere de reistijd naar het werk en de dynamiek en de gezelligheid van een reguliere werkdag wegvallen, ontstaat er tijd en ruimte voor reflectie, bijvoorbeeld op de loopbaan en werkinhoud. Juist daarom is het van belang dat medewerkers zich verbonden blijven voelen met de organisatie en het werk. Als een medewerker zich door langdurig thuiswerken niet meer verbonden voelt, kan dit tot de keuze leiden om een carrièrestap elders te maken. Zonde voor u als werkgever; u verliest de motivatie van een talentvolle medewerker en u moet investeren in de werving en het inwerken van nieuw talent.

Gezond, gemotiveerd en productief personeel; hoe dan?

Dat het dus belangrijk is om te investeren in gezond, gemotiveerd en duurzaam inzetbaar personeel is duidelijk. Er zijn vele initiatieven te bedenken om als werkgever hierop in te spelen. De meest effectieve manier, hangt natuurlijk af van uw organisatie en de medewerkers. Natuurlijk zijn de VrijWIFIMiBo (digitale vrijdagmiddagborrel), ergonomische tips of een wekelijkse digitale sportles leuke en goede initiatieven om de betrokkenheid en werkplezier van medewerkers te vergroten. Maar nog belangrijker is aandacht voor de drijfveren en behoeftes van de individuele medewerker en medewerkers stimuleren om hier zelf ook aandacht voor te hebben. Wat heeft uw medewerker nodig om gemotiveerd te blijven? Hoe kan hij of zij op prettige wijze zijn of haar werk uitvoeren? Continu het gesprek aangaan en actief de verbinding opzoeken, is volgens Puls de sleutel tot succes en goed werkgeverschap. Zo blijven uw medewerkers met plezier (thuis)werken, creëert u een goede en vitale werkcultuur en voorkomt u (onnodige) kosten aan bijvoorbeeld verzuim.

Puls helpt u graag om uw personeel gemotiveerd, enthousiast en duurzaam inzetbaar te houden. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met onze consultants voor meer informatie.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.