Nadenken over een vroegtijdig arbeidsdeskundig onderzoek inzetten

Het is bijna een gewoonte geworden om een arbeidsdeskundig onderzoek in te zetten nét voordat een medewerker 1 jaar ziek is. In veel casussen is dat een prima timing. Zeker omdat er van een werkgever wordt verwacht bij 1 jaar ziek een re-integratiebedrijf in te zetten om het tweede spoor vorm te geven. Maar wist u dat het in veel gevallen verstandig is om een vroegtijdig arbeidsdeskundig onderzoek te doen?

Wanneer een arbeidsdeskundig onderzoek eerder inzetten?

Zodra duidelijk is dat een medewerker beperkingen heeft die niet (volledig) overgaan en die medewerker belemmeren bij het uitvoeren van de werkzaamheden is het een verstandig om een arbeidsdeskundige te betrekken. De arbeidsdeskundige kan beoordelen:

  • of er hulpmiddelen zijn in te zetten waardoor de medewerker het werk wel kan blijven doen;
  • een structurele aanpassing van het werk bespreken;
  • of al veel eerder de uitspraak doen dat het eigen werk niet passend is en dat gezocht moet worden naar ander werk bij de eigen werkgever of daarbuiten. Dit schept duidelijkheid én geeft medewerker langer de tijd om een andere plek te vinden.

Dat bovenstaande situaties kunnen leiden tot een verkorting van de verzuimperiode en vermindering van de verzuimkosten spreekt voor zich.

Meerwaarde vroegtijdig arbeidsdeskundig onderzoek

De arbeidsdeskundigen van Puls zien ook de meerwaarde van een vroege inschakeling wanneer de re-integratie niet vlot. Wanneer de bedrijfsarts niet precies de vinger op de zere plek kan leggen waardoor dat komt. De arbeidsdeskundige zit aan tafel met werkgever én medewerker en kan aspecten signaleren die de re-integratie bemoeilijken. Hoe eerder dat wordt gesignaleerd en besproken hoe beter er wat aan de doen is.

Is het dan niet beter om standaard een arbeidsdeskundig onderzoek eerder in te zetten?

Het antwoord op die vraag is nee. Wanneer een medewerker een aandoening heeft die waarschijnlijk gewoon overgaat, heeft het geen zin om al bij drie maanden een arbeidsdeskundig onderzoek  te doen. Dat zou heel vaak leiden tot de uitkomst dat het eigen werk niet passend is terwijl dat wel weer passend kan worden.

Het is dus een mooie taak voor casemanagers, adviseurs en werkgevers om de bedrijfsarts te goed te bevragen over de prognose. Heeft u een dossier waarbij de beperkingen van een medewerker niet (volledig) verdwijnen of dat niet vlot? Ga dan naar de website van Puls en vraag direct een arbeidsdeskundig onderzoek aan.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.