Zo bereid u zich voor op een functioneringsgesprek
Functioneringsgesprekken zijn belangrijke momenten tijdens een ieders loopbaan. Het biedt de kans om feedback te krijgen, doelen te stellen en uw ontwikkeling binnen het bedrijf te bespreken. Een goede voorbereiding kan het verschil maken tussen een oppervlakkig gesprek en een waardevolle dialoog.
8 manieren om u voor te bereiden om het functioneringsgesprek
- Ken de doelstellingen van het functioneringsgesprek
Een functioneringsgesprek draait om meer dan alleen prestaties. Het is een gesprek waarin u en uw leidinggevende kunnen reflecteren op het werk en samenwerken aan verbeterpunten en doelen stellen. Vraag voorafgaand aan het gesprek naar de agenda zodat u weet wat u kunt verwachten.
- Reflecteer op uw eigen prestaties
Maak een eerlijke beoordeling van uw eigen werk. stel uzelf vragen als:
- Wat heb ik het afgelopen jaar bereikt?
- Welke projecten gingen goed en niet goed, en waarom?
- Waar liggen mijn verbeterpunten?
Noteer specifieke voorbeelden van successen en uitdagingen. Concreet zijn helpt om een sterkere indruk te maken en voorkomt dat u tijdens het gesprek wordt overvallen door vragen. Bang dat u iets vergeet? Maak gedurende het jaar een lijst bij met prestaties. Zo weet u zeker dat u aan het eind van het jaar geen belangrijke punten van maanden geleden mist.
- Verzamel feedback
Werkt u regelmatig samen met collega’s of klanten? Dan kunt u hen om feedback vragen over de samenwerking. Dit geeft een breder perspectief op uw prestaties, maar verbeterd ook de relatie.
- Stel uw eigen doelen
Denk na over wat u uit het gesprek wilt halen. Wilt u meer verantwoordelijkheid? Extra training of coaching? Of misschien een promotie? Door doelen van te voren helder te formuleren, kunt u deze effectief bespreken tijdens het gesprek. Bespreek ook eventuele beloningen wanneer u deze doelen heeft behaald.
- Bereid vragen voor
Gebruik het functioneringsgesprek niet alleen om te luisteren, maar ook om vragen te stellen. Dit toont betrokkenheid en helpt om onduidelijkheden over uw rol of doelen weg te nemen. Vragen kunnen zijn:
- Wat zijn de verwachtingen voor mijn functie in het komende jaar?
- Hoe kan ik bijdragen aan de doelen van het team?
- Zijn er mogelijkheden voor verdere ontwikkeling?
- Onderbouw uw argumenten
Wanneer u onderwerpen als salarisverhogingen of promotie wilt aankaarten, zorg er dan voor dat u dit verzoek kunt onderbouwen. Gebruik cijfers, feiten en voorbeelden om te laten zien waarom u deze stap verdient.
- Blijf open en constructief
Het kan zijn dat u tijdens het gesprek kritiek ontvangt. Blijf kalm, luister aandachtig en zie dit als een kans om te groeien. Probeer de feedback te vertalen naar concrete actiepunten, zodat u kunt laten zien dat u bereid bent om te leren en te verbeteren.
- Sluit af met concrete afspraken
Aan het einde van het gesprek is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de vervolgstappen. Denk hierbij aan nieuwe doelen, ondersteuning die u nodig heeft of een vervolgafspraak om de voortang te bespreken. Zorg ervoor dat deze afspraken schriftelijk worden vastgelegd zodat beide partijen duidelijkheid en houvast hebben.
Wacht niet altijd op een functioneringsgesprek
Het kan zijn dat er gedurende het jaar iets gebeurd wat u niet lekker zit. Wacht dan niet tot het einde van het jaar op het functioneringsgesprek om dit aan te kaarten bij uw leidinggevenden of collega. Wanneer u te lang met irritaties of problemen loopt, kan dit een negatief effect hebben op uw motivatie en productiviteit.