Vast in het werk? 4 Tips voor de weg naar succes

Herken je het gevoel dat je je al een tijdje gevangen zit in het werk? Dat je je soms afvraagt: ‘Is dit het nou’? En heb je het idee dat de stap naar ander werk (te) groot is en dat het lastig is om een andere baan te vinden? Deze gedachten kunnen je gaan overheersen en je het gevoel geven dat je vast zit. Je maakt geen keuzes, waardoor de situatie blijft zoals deze is. Dit zijn ook tekenen dat jij je eigen succes in de weg zit. In dit artikel geven we je een aantal tips om weer vooruit te komen.

Gevangen in je belemmerende gedachten

Een belangrijk teken dat jij jezelf in de weg staat is als je je gevangen voelt in je situatie. Je voelt je ontevreden in je baan, maar hebt tegelijkertijd het idee dat het vinden van een andere baan lastig is. Herken je deze gedachten?:

 • Zo slecht heb ik het hier niet.
 • Misschien wordt het niet beter maar juist slechter in een nieuwe baan.
 • Help, bij een andere baan raak ik misschien mijn vaste contract / financiële zekerheid kwijt en dan…
 • Ze willen mij toch niet. Ik word toch afgewezen en die pijn wil ik niet.
 • Ik heb niet de juiste opleiding en/of ervaring.

‘Locked at the job’

Je bent echt niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 medewerkers zich opgesloten voelt in zijn of haar baan. In de wetenschappelijke wereld noemen ze dit fenomeen ‘locked at the job’. Helaas blijkt dat dit gevoel samenhangt met een verminderde productiviteit, stress, energie-uitputting, depressieve klachten en burn-out. Als je dit gevoel herkent, dan is het dus goed om in actie te komen. Wij bij Puls helpen je graag op weg!

4 Tips voor de weg naar succes

Hoe kom je af van dat gevangen gevoel? De enige oplossing is: in actie komen. Verandering gaat samen met het verlaten van je comfortzone en dat is spannend. Wij geven je graag wat tips:

 1. Neem je situatie eens echt onder de loep: zoek een rustig plekje voor jezelf en schrijf uit waar je in je huidige werksituatie tegenaan loopt. Wat geeft je energie en wat kost je energie? Wat zorgt ervoor dat je met tegenzin aan je werkdag begint?
 2. Vraag je omgeving om hulp: het kan spannend zijn om nieuwe stappen te zetten. Een betere steunpilaar is er niet; de mensen om je heen die om je geven. Laat mensen in je omgeving weten waar je mee bezig bent en vraag hulp en steun waar nodig.
 3. Onderzoek je belangrijkste waarden en je ambitie: zodra je weet wat voor jou belangrijk is, wordt het makkelijker om op basis daarvan je keuzes te maken en uitdagingen aan te gaan. Je weet immers waar je het voor doet.
 4. Ga nieuwe uitdagingen aan: meer zelfvertrouwen krijgen betekent dat je jezelf moet uitdagen, nieuwe dingen ondernemen. Ga andere dingen doen die ook buiten je comfortzone zijn en begin eens klein. Denk aan een proefles voor die sport die je al langer wil doen, die schildercursus waar je het al zo lang over hebt, of neem die haarcoupe waar je al maanden over twijfelt. Door kleine succesmomentjes ga je merken dat verandering ook zinvol kan zijn en leven naar wat voor jou belangrijk is kan je leven een stuk leuker en betekenisvoller maken!

Hoe ga je om met lastige momenten?

Verandering gaat vaak gepaard met lastige momenten. Hierbij wat tips:

 • Realiseer je dat lastige momenten bij het leven horen en dat deze niet altijd meteen opgelost zijn. Geef jezelf de tijd om uit te zoeken wat je wil. Zolang je je maar niet teveel laat leiden door die belemmerende gedachten (‘Doe ik het wel goed?’, Ben ik wel goed genoeg hiervoor?’).
 • Verandering gaat regelmatig gepaard met sociale afwijzing. Als je bang bent voor afwijzing dan is het erg lastig om je open te stellen voor nieuwe uitdagingen en zul je ze waarschijnlijk vermijden. Het is goed om je te realiseren dat een werkgever vaak van tevoren al een plaatje heeft van de medewerker die zij zoekt. Daarnaast zul je zelf ook herkennen dat je met de een meer een klik hebt dan met de ander. Een afwijzing hoeft dus niets persoonlijks te betekenen.

Aan de slag met Puls

Kom erachter wat bij jou past met Puls. Tijdens de Jobcoaching van Puls ga je samen met een van de consultants aan de slag met onderzoeken wat bij jou past, waar jij energie van krijgt en hoe jij duurzaam aan het werk gaat of blijft. Neem voor meer informatie een kijkje op de website en vraag vrijblijvend meer informatie aan.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.