Na een ziekteperiode weer aan het werk

Martin, agrarisch medewerker, is sinds 1 april 2021 (nee, dit is écht geen grap) weer aan het werk. En hoe: fulltime en direct in een vast dienstverband bij de nieuwe werkgever!

Martin werd vanwege zijn beperkingen door zijn werkgever bij ons aangemeld. Gedurende de kennismaking met consulent Ronald Herni van Puls bleek het hier om iemand te gaan die heel graag wilde blijven werken en bereid was om ook andere mogelijkheden te onderzoeken. Zoals Martin het verwoordde: “niet werken en werkloos blijven was en is voor mij écht geen optie. Het lijkt me vreselijk om verplicht thuis te zitten.” Martin wilde geen stempel opgedrukt krijgen, maar nog meedraaien in het arbeidsproces. Als agrarisch medewerker met ongeveer 40 jaar werkervaring wilde hij veel aanpakken, maar een kantoorbaan moest het zeker niet worden.

Werkervaringsplaats

Na een korte oriëntatieperiode en ondersteuning bij het sollicitatieproces (bijvoorbeeld schaven aan het CV van Martin), kwam in de zoektocht naar passend werk Gerda Brantsma op zijn pad. Zij is, naast eigenaar van een agrarisch bedrijf, tevens detacheerder in de agrarische wereld. Na een kennismaking wilde zij Martin vooruit helpen, maar hoe? Na overleg met Puls werd gekozen voor de inzet van een zogenaamde werkervaringsplaats. Een soort proefplaatsing, kosteloos voor werkgever Gerda. Met als doel om Martin weer op een verantwoorde manier werkzaamheden op te laten bouwen. Hij kon aan de slag in de paardenstal met lichte werkzaamheden, zonder deadlines. Een extra handje op de zaak voor Gerda, een manier van re-integreren voor Martin. Gedurende 3 maanden bouwde Martin weer energie en zin op.

In vaste dienst

Het vervolg kwam ook weer uit het netwerk binnen de agrarische wereld. Anne-Marie Stokman van werkgever Maatschap Stokman (eveneens een agrarisch bedrijf) maakte kennis met Martin en was geïnteresseerd in diens achtergrond. Ook hier werd weer een werkervaringsplaats ingezet, waarbij de intentie werd uitgesproken dat Martin na einde wachttijd (dit is de periode van 2 jaar ziekte, als je officieel nog in dienst bent van de oude werkgever) in dienst zou worden genomen. Anne-Marie: “er was direct een klik met Martin. Hij is ontzettend gemotiveerd en heeft ongelooflijk veel ervaring waar wij baat bij hebben. Het zou toch mogelijk moeten zijn om deze kennis en kunde en vooral het enthousiasme van de man te behouden voor onze agrarische sector?”

De werkervaringsplaats (een tijdelijk instrument) werd omgezet in betaalde detachering vanuit de oude werkgever. En ja, na ongeveer zeven maanden kwam Martin in dienst. Vast!

Martin: “ik ben zo blij dat ik hier een hele tijd in alle rust en met goede collegiale hulp weer mijn energie heb kunnen opbouwen. En dat ik nu een vast contract heb”. Lachend: “Ik ga hier niet meer weg”.

Voordelen voor zowel werkgever als werknemer

Anne-Marie Stokman: “we zijn heel blij met Martin. Door de geboden regelingen was het voor ons ook financieel mogelijk om hem zorgvuldig en in alle rust te laten opbouwen”. Wat ook een gunstige rol speelde was het gegeven dat het UWV de nieuwe werkgever een no-riskpolis kon aanbieden: mocht Martin om wat voor reden dan ook met ziekte of beperking uitvallen, dan betaalt Stokman 5 jaar lang geen ziektekosten. En Martin hoeft geen aanspraak te maken op een ziekte-uitkering van het UWV (WIA).

Martin is inmiddels alweer ruim één maand in dienst en heeft het zeer naar de zin. En ook zijn nieuwe werkgever is blij. Dat geldt overigens ook voor de oude werkgever, die de verplichting had om Martin te begeleiden naar passend werk en om die reden Puls had ingehuurd.

Wat zijn nu de positieve factoren die tot dit mooie resultaat hebben geleid?

Samenspel tussen verschillende partijen

Anne-Marie: wij hebben de gelegenheid gehad om Martin goed te leren kennen, ook op een financieel verantwoorde wijze. In het begin was hij niet officieel in dienst, dus het gaf wederzijds nog geen enkele prestatiedruk. Het helpt dat de overheid, via het UWV, de mogelijkheid biedt van de inzet van instrumenten zoals werkervaringsplaats en detachering. Ook de no-riskpolis is voor ons, zakelijk gezien, van belang. Maar het belangrijkste: de aanwinst van een geweldig fijne en enthousiaste collega. Mét geweldige ervaring.

Martin: “gelukkig werd ik gesteund door het thuisfront. Ik ben ontzettend blij met iedereen die mij hierin gesteund heeft en met mijn nieuwe werkgever. Vooral Gerda wil ik in dit verhaal niet vergeten, want zonder haar hulp en warme ondersteuning was ik niet zo ver gekomen!”.

Het blijft een samenspel tussen cliënt, re-integratiebedrijf, oude en nieuwe werkgever en de inzet van instrumenten. Waar het werk bij de oude werkgever in dezelfde branche niet meer passend bleek door beperkingen en een ongelukkige samenloop van omstandigheden, bleek de werkomgeving en het aangepast takkenpakket bij Stokman de oplossing.

Moraal van het verhaal?

Re-integratie en het vinden van duurzaam passend werk is niet makkelijk, maar met de juiste houding en motivatie van de werknemer en met de bereidheid van een nieuwe werkgever naar mogelijkheden te kijken, is er heel veel mogelijk. Puls hoopt meerdere mensen te kunnen ondersteunen en hoopt op werkgevers die deze open en positieve houding

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.