Succesverhaal: van Horeca naar supermarkt

Toen consulent Catharine Jongebloed begon met het begeleiden van een kandidaat in een Werkfit traject, zijn ze eerst begonnen met het bespreken van zijn wensen voor de toekomst. De kandidaat vond het moeilijk te accepteren dat hij niet meer kan doen wat hij het allerleukste vindt: de horeca. Fysiek was dit niet haalbaar, maar hij ademde hospitality. Dit maakte het zo moeilijk voor hem.

Sollicitatietraining

Samen met de kandidaat heb ik besproken en uitgezocht welke aspecten van het werk hij zo interessant vond, en welke onderdelen hiervan ook tot uiting komen in andere functies. Daarbij hebben we de focus gelegd op wat op korte termijn haalbaar is qua fysieke belastbaarheid, aanwezige ervaring en scholing. Met dat als basis hebben we een CV gemaakt en diverse functies besproken.

Aangezien er nogal wat onzekerheid bij de kandidaat was over zijn sollicitatie-skills, heb ik besloten hem in een sollicitatiecursus te plaatsen. Tijdens de cursus heeft hij zich wederom gefocust op zijn CV. Daarnaast is hij ook in gesprek gekomen met andere kandidaten en consulenten en heeft hij sollicitatiegesprekken geoefend. Zijn enthousiasme werd elke dag groter. Dit werd ook opgepikt door de andere kandidaten die aanwezig waren in de groep. Naar mijn mening heeft het zijn zelfvertrouwen een enorme boost gegeven!

De kandidaat was gaan rondkijken in zijn directe omgeving en solliciteerde bij zijn “eigen supermarkt” als caissière; deze functie was vacant voor een aantal uren per week. De winkel intrigeerde hem omdat er nogal wat zaken klaarblijkelijk niet goed liepen (verkeerde of missende kaartjes bij producten, slechte aanvulling e.d.). Het eerste gesprek met de filiaalhouder was uiterst goed gegaan, de gesprekspartner kwam zelf ook uit de horeca en erkende én herkende zijn kwaliteiten. Hij vroeg aan de kandidaat of hij een combinatiefunctie zou willen uitvoeren waaronder ook het begeleiden van de vakkenvullers.

Het tweede gesprek met de direct leidinggevende ging ook goed. De kandidaat heeft zelfs een uitbreiding van zijn uren kunnen bewerkstelligen zodat hij volledig zelfstandig kan zijn zonder verdere ondersteuning van het UWV.

Nieuw begin

In de nieuwe functie komen er diverse aspecten naar voren waar de kandidaat in de horeca ook goed in was en plezier aan beleefde: het begeleiden, coachen en enthousiasmeren van nieuwe collega’s, het regelwerk, met mensen werken en klantgericht kunnen werken. Kortom: hij heeft een stap gezet door naar een functie te solliciteren die hij niet direct als zijn eerste keus zag maar hem wel de gelegenheid gaf weer in het arbeidsproces actief te zijn. Hij heeft zichzelf dus zodanig kunnen profileren dat de gesprekspartner zijn kwaliteiten zag en in ging zetten.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.