Succesverhaal: hoe het loonwaarde onderzoek helderheid bracht voor Henk (52) én zijn werkgever
De 52-jarige Henk werkte al 30 jaar voor zijn werkgever, een grote supermarktketen. In een groot filiaal zorgde hij als procesmedewerker ervoor dat alle binnengekomen goederen op de juiste plaats werden gezet. Zwaar werk, maar voor Henk goed vol te houden, totdat hij werd getroffen door een acute aandoening. Het gevolg hiervan was dat Henk niet meer in staat was om zwaar werk te doen en hij minder energie had. Een periode van onzekerheid brak aan voor Henk, want zijn werk kon hij niet meer op dezelfde manier uitvoeren. Het loonwaarde onderzoek van Puls bracht hem duidelijkheid én het pakte ook nog eens gunstig voor hem uit.
Tijdens zijn re-integratie deed Henk voorzichtig wat lichte taken en bouwde hij zijn uren geleidelijk op. Het voelde voor Henk fijn om de aansluiting met zijn werk weer te vinden, maar het was ook een harde conclusie dat hij niet meer in staat was om op zijn oude niveau te werken. Door zijn beperkingen deed hij namelijk langer over de lichte taken dan andere collega’s. Hij kwam tot de conclusie dat het wellicht beter was om ander werk te zoeken. In het kader van het tweede spoortraject deed hij daarom veel sollicitaties. Helaas leverden deze alleen maar afwijzingen op.
Het loonwaarde onderzoek
Zijn leidinggevende zag hoe Henk zijn best deed en hoe belangrijk het voor hem was om aan het werk te blijven. Henk woonde alleen en zijn collega’s waren als familie voor hem. De werkgever besloot een arbeidsdeskundige van Puls in te schakelen en vertelde haar dat hij Henk graag in dienst wilde houden en hem blijvend de huidige taken wilde laten uitvoeren. Er vond een loonwaarde onderzoek plaats waarbij de betreffende arbeidsdeskundige van Puls, na gesprekken met werkgever en medewerker, berekende dat Henk een loonwaarde van 40% had ten opzichte van de periode dat hij zijn eigen werk uitvoerde. De arbeidsdeskundige onderbouwde dit in een gedegen rapportage zodat deze kon worden meegenomen in de WIA-beoordeling van het UWV.
Ondanks beperkingen aan het werk blijven
Een paar weken later kregen de werkgever en Henk goed nieuws: de arbeidsdeskundige van het UWV nam bij de WIA-beoordeling de conclusies van het loonwaarde onderzoek één op één over. Henk bleef werken en kreeg, naast zijn (lagere) salaris, een WIA-uitkering. Henk was erg blij, en ook de werkgever was dik tevreden, want zijn gewaardeerde medewerker bleef zodoende in dienst. De arbeidsdeskundige van Puls keek tevreden terug op het traject waarbij een medewerker, ondanks zijn beperkingen, aan het werk kon blijven!
Hoe werkt een loonwaarde onderzoek?
Tijdens het loonwaarde onderzoek maakt de arbeidsdeskundige een taak-functie-analyse waarbij er wordt uitgegaan van een zogenaamde normfunctie of normtaak. Dit betekent dat er per taak een norm wordt vastgesteld. Hierbij wordt gekeken naar de waarden voor tempo (T), kwaliteit (K) en inzetbaarheid (I). De arbeidsdeskundige onderzoekt of de prestatie van de medewerker zich verhoudt tot de prestatie van zijn “gezonde gelijke”. Dit doet de arbeidsdeskundige door de prestatie op een taak (T * K * I) te vermenigvuldigen met de tijd die aan die taak wordt besteed (U). Op deze manier wordt de deelprestatie berekend, die aangeeft in welke mate een taak bijdraagt aan de loonwaarde.
Meer informatie?
Benieuwd of Puls iets kan betekenen voor u of uw organisatie met een loonwaarde onderzoek? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. De arbeidsdeskundigen van Puls geven u graag advies en kijken met u mee naar een oplossing. Meer weten of het loonwaarde onderzoek? Bekijk dan deze pagina.