Uit welke vier onderdelen bestaat een spoor 2 traject?

Een medewerker valt uit en tijdens de re-integratie komen de werkgever en medewerker erachter dat terugkeren in een eigen of andere functie binnen de eigen organisatie niet meer gaat lukken. Op dat moment wordt er een spoor 2 traject gestart. Een spoor 2 traject bij Puls betekent een individueel traject en veel maatwerk. Gedurende het gehele traject wordt de medewerker begeleid door een consultant van Puls. Ook  wordt er besloten welke specifieke interventies ingezet gaan worden, altijd in overleg en passend binnen de kaders van de opdracht.

Standaard duurt een spoor 2 traject zes maanden. Grofweg kun je het traject opdelen in vier onderdelen: Acceptatie en oriëntatie, sollicitatietraining, bemiddelen en werkuitoefening. Deze onderdelen kunnen na elkaar, maar ook naast elkaar lopen. De consultant stemt een traject zoveel mogelijk af op de situatie van de medewerker. In dit artikel leest u meer over wat deze onderdelen precies inhouden.

Acceptatie en oriëntatie

In dit onderdeel wordt er samen gekeken naar waar de beste kansen liggen voor een nieuwe baan. Hierbij wordt de situatie besproken en de invloed daarvan op een werkplek. Het gaat niet om wat een medewerker niet meer kan, maar juist wat er nog wel mogelijk is. De medewerker krijgt een heldere kijk op: wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik? Wat zijn mijn kwaliteiten, vaardigheden, ontwikkelpunten, waarden, drijfveren en interesses?

Sollicitatietraining

We geven begeleiding en instructie bij onder andere het maken van een cv, het schrijven van sollicitatiebrieven en het voeren van gesprekken. Daarnaast begeleiden we de medewerker bij het zoeken van vacatures.

Bemiddeling

In deze fase gaat de medewerker zelf actief op zoek naar vacatures en voert sollicitatieactiviteiten uit. De frequentie van het aantal sollicitatieactiviteiten bespreekt de consultant met de medewerker. Desgewenst draagt Puls vacatures aan en maakt gebruik van eigen netwerkcontacten. Onze jobfinder kan hier ook voor worden ingezet.

Werkuitoefening

Soms kan het heel nuttig zijn om in een nieuwe richting ervaring op te doen. Dit kan door een stage, werkervaringsplek of detachering. Het doel hiervan is om te onderzoeken of de functie passend is, om (werk)ritme op te bouwen, nieuwe werkervaring op te doen en/ of sociale contacten te intensiveren. Met deze nieuwe ervaring maakt de medewerker nog meer kans op een leuke nieuwe baan.

In dit filmpje geeft onze collega Tim nog meer informatie over het traject. Verhalen over spoor 2 trajecten in de praktijk leest u hier.

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over het spoor 2- traject en wat Puls voor u kan betekenen? Bekijk dan de dienst op de website van Puls of neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.