Het nut en de noodzaak van een Duurzaam Inzetbaarheidsonderzoek (DIO)

U als werkgever herkent het ongetwijfeld: een deel van uw medewerkers is al lange tijd bij u in dienst en een deel daarvan is zelfs nog steeds werkzaam in dezelfde functie waarin hij of zij ooit is gestart.

Houdt uw medewerker de veranderingen nog bij?

Of dit een goed of slecht teken is, dat is nog maar de vraag. De wereld verandert in een rap tempo en organisaties moeten meebewegen met deze veranderingen om succesvol te blijven. Hoe zit dat met uw medewerkers? In een wereld waarin ‘verandering’ de enige constante lijkt, wordt meer en meer van hen verwacht dat zij zich automatisch aanpassen aan deze veranderingen. Maar kunt u dit ook zomaar van uw medewerkers verwachten?

De arbeidsdeskundigen van Puls zien het in de praktijk regelmatig gebeuren: Een deel probeert zoveel mogelijk mee te veranderen, maar gaat daarbij over de eigen grenzen heen. Een ander deel wil niet veranderen, omdat zij het bijvoorbeeld niet eens zijn met de veranderingen. Het herkennen van een disbalans tussen de belasting van het werk en de belastbaarheid van een medewerker, is dan ook van groot belang om eventuele uitval in de toekomst te voorkomen.

Krijg grip op disbalans!

Puls heeft een Duurzaam Inzetbaarheidsonderzoek (DIO) ontwikkeld, ook wel preventief onderzoek genoemd, waarbij zowel de werkgever als de medewerker inzicht krijgen in de signalen van eventuele disbalans, de oorzaak hiervan en hoe de balans kan worden hersteld.
Er zijn verschillende aanleidingen en/of signalen die reden geven tot de inzet van een DIO. Deze aanleidingen en/of signalen kunnen zowel van de werknemer als van de werkgever komen.

Aanleiding / signaal werkgever Aanleiding /signaal medewerker
De resultaten van een PMO of een ander soortgelijk onderzoek De resultaten van een PMO of een ander soortgelijk onderzoek / Advies van de vertrouwenspersoon / CAO
De medewerker is niet ziek of afwezig, maar er is een verandering in zijn of haar gedrag. Zoals te laat op het werk aankomen, kortere dagen, vermoeidheid, prikkelbaar etc. De medewerker wil praten over zijn of haar toekomst of de doorgroeimogelijkheden bij de organisatie.
De medewerker heeft steeds meer moeite met bepaalde werkzaamheden. De medewerker ervaart dat hij moeite heeft met bepaalde handelingen in het werk.
De werkwijze is veranderd; de medewerker heeft moeite om mee te komen of kan niet meekomen. Medewerker kan bepaalde handelingen niet meer verrichten of kan de veranderingen in het werk niet bijbenen.
De functie-inhoud wijzigt. De medewerker mist de kennis en kunde om de functie nog goed ui te kunnen voeren en ervaart dat hij deze ook niet meer kan behalen.
Er is sprake van frequent verzuim Medewerker heeft privéredenen waarom hij of zij het eigen werk minder of niet meer kan uitvoeren.
De medewerker heeft medische redenen waarom hij het eigen werk niet of deels niet kan uitvoeren.
Voortgang- en functioneringsgesprek met de leidinggevende De medewerker vindt het eigen werk/organisatie niet meer leuk.

De arbeidsdeskundigen van Puls voorzien u van een uitgebreid advies waarmee u en uw medewerker verder kunnen en waarmee de duurzame inzetbaarheid van uw medewerker beter geborgd wordt! Indien gewenst, bieden zij begeleiding bij de uitvoering van het plan van aanpak.

Meer weten over het duurzaam inzetbaarheidsonderzoek?

Neem dan gerust contact met ons op via servicedesk@pulsinzetbaarheid.nl of via 088 – 0322460. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden. Lees meer over het Duurzaam Inzetbaarheidsonderzoek.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.