Mag je nog werken met een IVA uitkering?

Wanneer een medewerker langdurig in het verzuim zit, kan hij of zij aanspraak maken op een IVA-uitkering. Maar wat als een iemand toch een mogelijkheid vind om te werken? Mag dit dan?

Antwoord:  Zeker!

Iemand mag tot 20 % van je oude loon verdienen in een dienstbetrekking in de tijd dat hij of zij de IVA-uitkering ontvangt.

Eigenlijk ligt onder deze vraag de betekenis van IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten), de volledige arbeidsongeschiktheidsuitkering die wordt verstrekt door het UWV. Een medewerker krijgt deze uitkering wanneer hij voldoet aan de volgende twee voorwaarden:

  • De medewerker kan 20% of minder van het oude loon verdienen.
  • Dit blijft in de toekomst bijna zeker zo.

Voldoet een medewerker aan deze criteria, dan zijn er geen negatieve gevolgen voor het inkomen. Het kan zelfs zo zijn dat het totale inkomen door de twee bronnen, uitkering en loondienst wat hoger kan uitvallen.

Voorbeeld:  u kunt 1 dag per week een (kleine) betaalde baan vinden. Deze baan past goed bij u en u krijgt er een klein salaris voor, ongeveer vergelijkbaar met uw oude salaris. In het verleden werkte je full time en nu dus 20 % daarvan. De IVA blijft nu bestaan en de inkomsten worden deels in mindering gebracht op je uitkering. Je houdt er dus iets aan over.

Wat als u meer dan 20 % kan werken?

Een medewerker mag ook meer dan 20 % werken, dan eindigt de IVA en wordt het een WGA uitkering. De WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) uitkering is dan een aanvulling op het loon dat hij of zij verdient. Hier hoeft een medewerker het UWV geen toestemming voor te vragen. Wel is het belangrijk dat dit binnen een week na de start gemeld wordt bij het UWV.

Let op! Stopt het werk, dan krijgt de medewerker voor dat deel een WW uitkering. Of je moet toegenomen arbeidsongeschikt zijn geworden.

Voorbeeld: de baan van hierboven bevalt zo goed en medisch is het mogelijk om een halve dag meer te werken, dan wordt het inkomen dus groter dan 20 %, namelijk 30 %. De IVA vervalt en er ontstaat een WGA recht. De inkomsten worden gekort op de WGA uitkering. Het UWV bepaalt opnieuw de mate van ongeschiktheid en de uitkering is anders.

Wat is de belasting?

Heeft u een medewerker in het verzuim zitten? Ook dan kan de belastbaarheid van een medewerker veranderen. Het is goed om de belasting tijdig te laten checken door een arbeidsdeskundige. Lees meer over arbeidsdeskundige onderzoeken.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.