Let op: het is weer tijd voor uw APK!

Zoals u in het artikel ‘Wanneer stond u voor het laatst stil bij uw loopbaan?‘ heeft gelezen, brengt een loopbaanbegeleidingstraject veel positieve effecten met zich mee, voor zowel de medewerker als de werkgever. Regelmatig reflecteren op de eigen loopbaan is waardevol om toekomstgerichte keuzes te kunnen maken. U als werkgever kunt hierin een centrale rol spelen, namelijk door medewerkers te stimuleren hierbij stil te staan. Niet alleen als oplossing, maar ook preventief om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te bevorderen! Bij Puls zien we dit als een APK’tje; we laten immers ook onze auto eens in de zoveel tijd keuren. Waarom zouden we dat voor onze eigen loopbaan en die van de medewerkers niet doen?

Nu wordt een loopbaanbegeleidingstraject vaak pas ingezet op het moment dat een medewerker niet meer op zijn of haar plek zit, minder goed functioneert of weinig energie uit het werk haalt. Met andere woorden: wanneer er al een probleem is. Om er voor te zorgen dat mensen zich continu blijven ontwikkelen en Duurzaam Inzetbaar zijn en blijven, wordt er steeds meer gepleit voor het preventief inzetten van loopbaanbegeleiding (Kruythoff, 2019).

Niet alleen wij van Puls zien het belang van een loopbaan-APK. Dit is ook wetenschappelijk aangetoond: een periodieke loopbaancheck vergroot de Duurzame Inzetbaarheid van een medewerker (Kruythoff, 2019). En beperkt daarmee de mate werkloosheid in onze maatschappij (Kruythoff, 2019).

Wat is een Loopbaan-APK?

Tijdens een loopbaan-APK onderzoekt de medewerker of de functie en de organisatie waar hij of zij werkt, nog steeds past bij zijn of haar situatie, talenten en wensen. Een loopbaan-APK ondersteunt dus bij het maken van de juiste loopbaankeuzes. Door het gebruik van instrumenten en het advies van de Puls-loopbaanbegeleider, kan een medewerker onder andere inzichten opdoen over hoe zijn of haar positie op de arbeidsmarkt is. Hierop volgt een plan: wat betekent deze informatie? Wat kan je hiermee? Welke vaardigheden wil je nog ontwikkelen om op je loopbaankoers te blijven? Een loopbaanbegeleider van Puls  ondersteunt de medewerker in dit proces.

Een voorbeeld van een preventief loopbaanbegeleidingstraject (Loopbaan-APK) was het project Ontwikkeladvies 45+; tot voor kort een tijdelijke subsidieregeling van het ministerie SZW. Het doel van dit advies was kandidaten van 45 jaar en ouder stimuleren om zelf de regie te nemen in hun loopbaan, tot aan het pensioen, door zelf actief na te denken hoe zij duurzaam inzetbaar kunnen blijven. Puls heeft verschillende 45+ trajecten begeleid, met soms een carrièreswitch als resultaat. In één van deze trajecten hebben we een vrouw begeleid die al jarenlang in haar vakgebied werkte, maar nog maar weinig uitdaging en energie uit haar werk haalde. Na een aantal gesprekken, het maken van persoonlijkheids- en werktesten en het oriënteren binnen de online beroependatabase, maakte zij de keuze om op zoek te gaan naar een andere baan in een hele andere sector. Het loopbaanbegeleidingstraject gaf haar nét het ene zetje die zij nodig had om deze stap te zetten.

Ligt u nog op koers?

Wij van Puls vinden dat ruimte voor loopbaanontwikkeling en professionalisering een continu onderdeel van het werk hoort te zijn, zodat mensen hun talenten kunnen benutten, versterken en ontwikkelen. Wilt u checken of u met uw loopbaan nog op koers ligt? Of bent u een leidinggevende en wilt u weten hoe u persoonlijke ontwikkeling en het nemen van eigen regie over duurzame inzetbaarheid kunt stimuleren bij uw medewerkers? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend en oriënterend gesprek of neem eens een kijkje op de website bij ‘loopbaanbegeleiding’.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.