Past jouw werk bij wie je bent?

In onze re-integratie-, outplacement- en loopbaanbegeleidingstrajecten onderzoeken we samen met medewerkers wat voor werk ze willen en kunnen doen, zeker op het moment als er geen match meer is met het huidige werk. Om hier achter te komen vragen we medewerkers wat zij belangrijk vinden in hun werk. Waar liggen je ambities en wat zijn je mogelijkheden? Wat vind je van nature altijd al leuk om te doen? Welke talenten zet je nu niet in maar heb je wel? En van welke activiteiten en bezigheden krijg je energie of wat put je juist uit?

Ga aan de slag met je functie

Om duurzame inzetbaarheid te vergroten is het goed om stil te staan bij de vraag: doe ik werk wat bij me past en waar ik blij van wordt? Dit hoeft niet gelijk een switch van baan te betekenen, maar kan ook inhouden dat je met kleine aanpassingen in je werk al veel beter op je plek zit. Bij Puls vinden we het belangrijk om hierin met medewerkers mee te denken. In onze spoor 2 trajecten houden we altijd de verbinding met Argo Advies, onze partner in verzuim, en kijken we met elkaar naar de wensen en mogelijkheden van een medewerker. Op het moment dat deze mogelijkheden meer bij spoor 1 liggen en de medewerker verder kan re-integreren bij de huidige werkgever, passen we het spoor 2 traject hierop aan.

Het aanpassen of aanbrengen van veranderingen in je werk om ergens gezond, met plezier en voor langere tijd te blijven werken wordt ook wel job crafting genoemd. Bij het ‘craften’ van je functie kan je denken aan het vergroten van je ontwikkelingsmogelijkheden zoals het creëren van meer autonomie en zelfstandigheid in je werk, het uitvoeren van nieuwe of verschillende taken en het aannemen van meer uitdagende werkzaamheden waarbij je je talenten kan ontwikkelen. Daarnaast houdt job crafting in dat je in je werk sociale steun zoekt. Je kan ondersteuning vragen aan collega’s en feedback van je leidinggevende of actief netwerken binnen of buiten de organisatie.

Zo doen wij dat ook bij Puls. We vinden het belangrijk om naar de talenten van onze eigen medewerkers te kijken. Een voorbeeld daarvan is één van onze medewerkers die in haar rol als re-integratie consultant ontdekte dat ze plezier haalt uit het netwerken met werkgevers. Ze heeft in overleg met het team haar werk zo aangepast dat ze zich nu én met begeleiding bezig houdt én met het opbouwen van een netwerk voor Puls. Naast haar rol als re-integratie consultant heeft ze een rol als job finder opgepakt, waarin ze contact legt met potentiële werkgevers en zoekt naar mogelijkheden voor de medewerkers die we begeleiden.

Wat levert het op? / De waarde van job crafting

Verschillende onderzoeken laten zien dat job crafting zorgt voor meer bevlogenheid in je werk. Een bevlogen medewerker gaat helemaal in het werk op, toont betrokkenheid en voert energiek zijn werk uit. Ook blijkt het dat mensen die aan job crafting doen ervaren en waarnemen dat ze beter inzetbaar zijn en makkelijker een andere baan vinden. Doordat je zelf aan de slag gaat met je functie, zorg je ervoor dat jouw functie leuker, interessanter en waardevoller wordt.

Wat kan de werkgever doen? / Creëren van een duurzame match

Voor werkgevers is het belangrijk om hun medewerkers te stimuleren en ruimte te bieden om hun werk te ‘craften’. Dit kan door het geven van feedback, helpen inzicht te geven in talenten, het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden en medewerkers uit te dagen met gevarieerde werkzaamheden. Een goede werk-fit is dus waardevol, waarbij werk aansluit op de individuele mens met zijn of haar unieke talenten, mogelijkheden en wensen. Zo draagt een duurzame aansluiting er aan bij dat medewerkers langer actief, gezond en bevlogen aan het werk kunnen zijn.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.