5 praktische tips voor grenzen stellen

Grenzen stellen, nee leren en durven zeggen; het lijkt wellicht een open deur. Maar toch doen we dit massaal niet. Het begint al bij het herkennen en het erkennen ervan. Omdat uw collega’s en andere mensen niet aan uw lichaamstaal of onuitgesproken verwachtingen kunnen aflezen waar uw grens liggen, is het belangrijk om u hierover expliciet uit te spreken.

Effect van over grenzen heen gaan

Wanneer men permanent over uw grenzen heen gaat, kunt u een verlies van energie ervaren en schiet het stresslevel (= lees cortisol, het stresshormoon) in het lichaam en de hersenen omhoog. Cortisol maakt het juist mogelijk om een langere tijd alert te blijven. Neemt de hoeveelheid stresshormoon niet af? Dan zult u merken dat u zowel op fysiek als mentaal niveau uitgeput raakt. Van moeheid, onbegrip, stress tot zelfs burn-out klachten als gevolg.

Maar, wat wordt er nu bedoeld met grenzen stellen?

Daarmee bedoelen we dat u durft aan te geven wanneer iemand teveel van u vraagt, een verzoek waarbij u aan mag geven dat het u niet gaat lukken.

Waarom heeft de een hier meer last van dan de ander?

Van oudsher zijn mensen sociale wezens. Dat is het resultaat van honderdduizenden jaren evolutie. Om te overleven had men in een groep de meeste kansen. Dat maakt dat veel mensen denken (lees: vaker onbewust) dat als we een keertje nee zeggen, minder aardig gevonden worden. Dat ligt natuurlijk ook aan factoren zoals persoonlijkheid.

5 praktische tips voor grenzen stellen

  1. Begin met het erkennen, identificeren en vervolgens definiëren wat uw grenzen zijn; Bij iedereen uiten stresssignalen op een andere manier, enkele voorbeelden van stressuitingen zijn oververmoeidheid, maag-darm klachten, vergeetachtigheid of gespannenheid. Vaak helpt het om te onderzoeken wanneer u één of meerdere van deze klachten ervaart en wat uw hierin getriggerd heeft.
  2. Herken het moment dat die ene collega, vriendin of partner over uw grenzen heen gaat;
  3. Bescherm de grens door deze met een ander te communiceren. Grenzen stellen werkt goed vanuit de ik-boodschap. Hou het dicht bij uzelf! Dus niet: “Jij gaat altijd over mijn grenzen en dat is niet leuk.” Maar: “Ik heb een grens en die wordt op dit moment overschreden, ik zou graag willen dat…’
  4. Begin klein, zo komt u stapje bij stapje dichter bij uw doel.
  5. Oefening baart kunst!

Grenzen stellen op het werk

Het is ook een kunst om grenzen te stellen op het werk. Wanneer kiest u voor uzelf? Kom erachter wat bij u past en waar uw ontwikkelkansen liggen met Puls. Ga voor meer informatie over jobcoaching naar onze website of neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.