Wat zijn jouw energiegevers en energievreters?

Nu de maatregelen geleidelijk versoepeld worden en we langzaam weer in ons ritme komen van ons leven voor corona, kan het goed zijn om eens stil te staan bij je spreekwoordelijke batterij. Wat heeft er in werk en privé voor gezorgd dat jij je het afgelopen jaar ‘opgeladen’ voelde? En wanneer voelde je je leeg en opgebrand? Met dit artikel (inclusief opdracht!) willen we je helpen om hier meer inzicht in te krijgen.

Terug naar het oude patroon?

Al meer dan een jaar werken we grotendeels vanuit huis. De één kan niet wachten tot hij of zij weer terug mag naar kantoor, de ander vindt het thuiswerken een uitkomst en wil niet anders meer. Geleidelijk komt het ‘normale leven’ weer op gang en komt het oude patroon weer om de hoek kijken. Niet alleen op werk maar ook privé: de rustige weekenden op de bank kunnen weer worden ingeruild voor een terras, afspreken met vrienden en familie mag straks weer en verjaardagen worden ingehaald. Maar is dit wel wat je wilt? Wil je weer elke dag naar kantoor en overvolle weekenden, of toch iets meer rust? Het afgelopen jaar is voor velen een moment van reflectie geweest, wat gaf jou in het afgelopen jaar energie en wat kostte je veel energie? Zorgde het thuiswerken bij jou voor een betere werk-privé balans of juist niet?

Kortom, wat wil je na deze periode van corona graag zo houden en wat wil je anders?

Energiegevers of -vreters

Wanneer je kijkt naar wat je wilt behouden en wat je graag terug in het oude patroon wilt hebben, kun je een onderscheid maken tussen energiegevers en energievreters:

  • Energiegevers: energiegevers zijn die taken, activiteiten, omstandigheden en mensen die jou energie opleveren en/of ontspanning geven. Sta eens stil bij jouw energiegevers en word je daar bewust van. Het kunnen kleine dingen zijn zoals een vogeltje dat op de tak van een boom zit of een zonnestraal die op je gezicht schijnt. Het kan een bepaald muziekstuk zijn waarnaar je luistert of een boek dat je leest. Het kan het contact met een collega zijn waarbij  jouw energie gaat stromen, bepaalde taken op je werk etc. etc.
  • Energievreters: energievreters zijn energielekken waardoor je veel energie verspilt en de energie uit je lichaam wegstroomt. Denk ook hierbij aan activiteiten, taken, omstandigheden en mensen die jou veel energie kosten zowel op je werk als in je privé leven.

Door je bewuster te worden van je energiegevers en -vreters kun je jouw leven vormgeven op een manier die aansluit op jouw batterij, zowel in werk als privé. Puls helpt je hierbij graag op weg. Om je alvast op weg te helpen, is er de energie-oefening. Hierbij kan jij gemakkelijk jouw energiegevers en -vreters in kaart brengen.

Professionele hulp

Heb je behoefte aan verdere professionele hulp om in kaart te brengen wat jou energie geeft? Puls biedt een breed scala aan dienstverlening aan die je helpen om erachter te komen waar jij je energie uit haalt in je werk! Bekijk hier onze dienstverlening. 

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.