Digitalisering: is de Arbeidsdeskundige vervangbaar?

In onze maatschappij heeft iedereen het recht en de plicht om naar vermogen te werken. Als mensen te maken krijgen met ziekte, ongeval of arbeidshandicap is vaak wel extra aandacht nodig om de balans tussen belastbaarheid en arbeidsbelasting te hervinden. Wat kan iemand aan? Hoe groot is zijn verwerkingsvermogen? Wat zijn de belemmeringen en beperkingen? Maar ook: hoe zwaar is het werk eigenlijk? Kunnen taken en functies wellicht aangepast worden als iemand arbeidsvermogen (tijdelijk) minder is? En wat zijn dan consequenties voor contract of uitkering? Arbeidsdeskundigen vervullen een sleutelrol bij het vinden van antwoorden op deze vragen!

Voordat we de vragen kunnen antwoorden, is het van belang dat we weten wat een arbeidsdeskundige doet. Een arbeidsdeskundige:

  • is specialist in mens, werk en inkomen;
  • weegt belasting en belastbaarheid van de mens in werk;
  • ondersteunt bij voorkomen en herstellen van arbeidsongeschiktheid;
  • kijkt actief naar mogelijkheden in werk en het werkvermogen van de mens.

Arbeidsdeskundigen acteren dus in het domein van mens, werk en inkomen. Ze kennen het functioneren van individuele mensen in een beroep en zoeken op de werkvloer uit welke werkbelasting er exact is en hebben zicht op beperkingen en stagnatiefenomenen.

Automatisering

Daar waar de arbeidsdeskundige vroeger met pen en papier naar een onderzoek ging, is dit nu veranderd naar foto’s toevoegen aan rapportages en applicaties waarbij de weging deels geautomatiseerd is.

Nu is de vraag, kan een Arbeidsdeskundige worden vervangen door de computer? Je zou in eerste instantie zeggen ‘waarom niet’. Veel informatie is al digitaal beschikbaar zoals informatie over wet- en regelgeving en de arbeidsbelasting in het werk. Een weging tussen belasting en belastbaarheid is dus theoretisch automatisch wel te maken.

Maar…

Toch kan het nooit zo zijn dat de computer het werk van een arbeidsdeskundige overneemt maar waarom dan niet?

Een computer kan:

  • niet bij een bedrijf gaan kijken hoe de specifieke belasting in arbeid er uit ziet;
  • met welke arbeidsbelasting een medewerker echt te maken heeft;
  • en het allerbelangrijkste: een computer heeft niet de soft skills en “voelsprieten” om tot tijdens gesprekken bijvoorbeeld onderliggende (werk)problematiek te kunnen ontrafelen.

De conclusie is dus nee, een Arbeidsdeskundige kan niet worden vervangen door een computer.

Computer als assistent

Wel kan de kan de computer de Arbeidsdeskundige assisteren in het uitvoeren van zijn/haar werk zoals dit momenteel ook bij de Arbeidsdeskundige van Puls gebeurt. Puls is namelijk koploper als het gaat om de integratie van “de computer” in ons beroep. Zo werken we met Planningsagenda en laten we de computer voor ons werken als assistent. Als Arbeidsdeskundigen hebben we zo nog meer tijd om aandacht te besteden aan bijvoorbeeld het onderzoeken van de specifieke belasting in arbeid, de gesprekken met werkgever en medewerker en voor het geven van een echt duurzaam en bovenal passend advies.

Kom werken bij Puls!

Wil je als Arbeidsdeskundige meer aandacht besteden aan het onderzoeken van de specifieke belasting in arbeid, de gesprekken met werkgever en medewerker en je nog meer bekwamen in je soft skills? Puls is altijd op zoek naar energieke en talentvolle nieuwe collega’s. Bekijk onze vacatures en solliciteer!

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.