De skillsgerichte arbeidsmarkt: wat is het en wat heeft u eraan?

In de media wordt er steeds meer gesproken over het belang van een op skills gebaseerde arbeidsmarkt. Maar wat houdt dat precies in? En wat betekent dit voor u als medewerker of werkgever? In dit artikel vat Puls de belangrijkste punten voor u samen.

Waarom de traditionele arbeidsmarkt tekort schiet

We zien dat de arbeidsmarkt steeds flexibeler wordt: werkenden veranderen steeds vaker van baan, noodgedwongen of uit eigen wens. Ook zien we dat er door technologische ontwikkelingen banen verdwijnen, maar ook dat er nieuwe banen ontstaan.

Van diploma’s en werkervaring naar ‘skills’

De traditionele arbeidsmarkt is niet ingericht op flexibilisering. Binnen de huidige arbeidsmarkt worden diploma’s en vergelijkbare werkervaring door werkgevers vaak als belangrijkste selectiemiddel gebruikt om het juiste personeel te vinden. Doordat de arbeidsmarkt zo snel verandert, kan het binnen bepaalde vakgebieden lastig worden om op die manier geschikt personeel te vinden. Denk hierbij aan het installeren van zonnepanelen of warmtepompen, het verkopen en repareren van elektrische fietsen, of het programmeren van een nieuwe app: hiervoor had je 10 jaar geleden geen specifiek diploma kunnen halen of vergelijkbare werkervaring kunnen opdoen. Door de focus vooral op diploma’s en vergelijkbare werkervaring te leggen, ontstaat er een mismatch op de arbeidsmarkt.

Voor deze mismatch zijn meerdere oplossingen bedacht, zoals omscholing en bijscholing. De meest fundamentele oplossing is een arbeidsmarkt die gericht is op skills. Op een zogenoemde ‘skillsgerichte arbeidsmarkt’ match je de vaardigheden, competenties en kennis (‘skills’) die een medewerker heeft, met de skills die nodig zijn om de taken succesvol uit te voeren.

Van functies naar taken

Vanuit de traditionele arbeidsmarkt zijn we gewend om te denken in functies. We zoeken ‘administratief medewerkers’ die de inkomende telefoontjes behandelen, de mailbox beheren, antwoorden geven op ingewikkelde technische vraagstukken en tussendoor ook de Excelsheets bijhouden. Als mens kun je geen administratieve duizendpoot zijn. Je kunt niet overal goed in zijn en je kunt niet overal energie uithalen. In een op skills gebaseerde arbeidsmarkt kijken we niet naar functies, maar naar de taken die je uitvoert. Werkgevers kunnen taken hierdoor beter matchen aan de talenten, interesses en capaciteiten van hun medewerkers.

Wat betekent dit voor werkgevers?

Een op skills gebaseerde arbeidsmarkt kan het voor werkgevers gemakkelijker maken om geschikt personeel te vinden. Op dit moment letten werkgevers bij het aannemen van nieuw personeel voornamelijk op of de sollicitant beschikt over de juiste diploma’s en vergelijkbare werkervaring. Door functies op de delen in skills die nodig zijn om die taken succesvol uit te voeren, heeft u als werkgever meer kans om een geschikte kandidaat te vinden. Uw zoekpool wordt hiermee namelijk vergroot.

Wat betekent dit voor medewerkers?

Voor medewerkers kan een op skills gebaseerde arbeidsmarkt het vereenvoudigen om een carrièreswitch te maken. Een werkgever selecteert dan namelijk niet meer alleen op of je de juiste diploma’s of werkervaring hebt. Mogelijk kun je je skills die je in eerdere banen hebt opgedaan in een totaal ander vakgebied ook weer succesvol inzetten. Inzicht in je ontwikkelde skills en de skills die nodig zijn voor de functie waar je op wilt solliciteren is hierbij essentieel.

Een skillsgericht systeem kan ook meer kansen bieden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als werkgevers inzichtelijk hebben welke taken er binnen de organisaties zijn en welke skills daarvoor nodig zijn, dan kun je werk anders in gaan delen. Takenpakketten kunnen we dan gaan samenstellen op basis van de capaciteiten (bijvoorbeeld resterende belastbaarheid, taalvaardigheid of werkervaring) die de medewerker heeft. De taken worden dan gematcht met de medewerker in plaats van andersom.

Puls geeft inzicht in persoonlijke skills

Puls geeft de medewerker inzicht in de persoonlijke skills met diverse oefeningen en testen. Daarnaast kan met een interessetest niet alleen gekeken worden naar beroepen die aansluiten bij de persoon, maar ook taken die goed passen. We geven tot slot ook aandacht aan het goed presenteren van de skills aan potentiële werkgevers door het oefenen van een Elevator pitch en het opstellen van een competentiegericht cv.

Inzicht in de ontwikkelde skills en de skills die nodig zijn voor de functie waar een medewerker op wilt solliciteren is essentieel. Heeft u medewerkers die een carrièreswitch willen maken? Of heeft u vacatures die u niet kunt vervullen? Neem dan contact op met Puls. Wij denken graag met u mee.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.