Arts en arbeidsdeskundige; het belang van goed overleg

Goed overleg is in iedere organisatie en bij iedere functie van belang. Soms is het van klein belang; je laat weten wanneer je niet op kantoor bent. Soms is het van groot belang: je hebt de belangrijkste sales presentatie voor de grootste klant en iedereen wilt weten welke rol hij of zij hierin speelt. Maar wat nu als dit overleg gaat over de toekomst van een medewerker? Over re-integratiemogelijkheden en aansprakelijkheid? Waarom is het zo van belang dat de arts en arbeidsdeskundige goed overleg hebben?

Samen naar één doel

De samenwerking tussen arbeidsdeskundige en bedrijfsarts is net als rijden op een tandem: je doet allebei waar je goed in bent en werkt samen om het doel – duurzame re-integratie van een uitgevallen medewerker – te bereiken. Soms zit de één voorop, soms de ander. Je stuurt dezelfde kant op, vult elkaar aan en versterkt elkaar.

En zo zou het inderdaad moeten gaan. De arts is namelijk de medisch specialist op het gebied van werk en gezondheid en de arbeidsdeskundige is de specialist in de combinatie van mens, werk en inkomen. Het doel van de arts en de arbeidsdeskundige is hetzelfde, namelijk de duurzame inzetbaarheid van de uitgevallen medewerker.

De arts vertaalt hiervoor de klachten van de medewerker naar mogelijkheden en beperkingen en bepaalt zo de belastbaarheid van een medewerker. Ook geeft hij of zij aan wat de prognose is.

De arbeidsdeskundige weegt de belasting in werk af tegen de belastbaarheid van de werkende mens en doet onderzoek naar de re-integratiemogelijkheden.

Aan de hand van gesprekken met de verschillende partijen geeft de arbeidsdeskundige antwoord op vier vragen:

  • Is medewerker geschikt voor zijn of haar eigen werk?
  • Is medewerker geschikt voor aangepast eigen werk bij de eigen werkgever?
  • Is medewerker geschikt voor ander werk bij de eigen werkgever?
  • Is medewerker geschikt voor ander werk bij een andere werkgever?

Door samen op de tandem te zitten is het doel, de duurzame inzetbaarheid van een medewerker, makkelijker te bereiken. Het kan zijn dat dit niet lukt, dan ga je samen naar het back-up plan: een optimaal re-integratietraject waar het UWV geen sanctie voor geeft.

Voorkom dubbele stappen

Door samen op te trekken en te bepalen wat de richting wordt, voorkomen we dubbele stappen in het re-integratietraject en werken we gezamenlijk aan hetzelfde doel. Dit geeft ook werkgever en medewerker meer vertrouwen in het traject.

Mochten tijdens het arbeidsdeskundige onderzoek dan ook vragen naar voren komen die de arts vanuit zijn medische expertise het beste kan beantwoorden, dan is het overleg met de arts essentieel. Andersom geldt dit ook. Mochten tijdens het consult met een arts vragen naar voren komen waarbij het van belang is om een gedetailleerde omschrijving van de belasting in het werk te hebben, dan is overleg met de arbeidsdeskundige essentieel.

Door beiden gebruik te maken van elkaars expertise bereiken we het beste resultaat!

Dus rijden maar met die tandem!

Meer informatie

De arbeidsdeskundigen van Puls doen er alles aan om deze optimale samenwerking met de arts te bereiken. Lees meer over wat Puls kan betekenen voor werkgevers en voor medewerkers. Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u vraag verder.

eer informatie.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.