Wat is een arbeidsdeskundig rapport?

De Arbeidsdeskundige van Puls stellen veel arbeidsdeskundige rapporten op. Dit doen zij na het uitvoeren van ieder arbeidsdeskundig onderzoek. Werkgevers vragen ons, in overleg met de bedrijfsarts, om dit onderzoek uit te voeren wanneer de medeweker ongeveer 10 tot 12 maanden in het verzuim zit. Tijdens dit onderzoek word vastgesteld of het werk nog wel passend is, passend gemaakt kan worden en/of een andere werksoort bij de eigen of andere werkgever een mogelijkheid is. Dit wordt vastgelegd in een arbeidsdeskundig rapport.

Wilt u een arbeidsdeskundig onderzoek laten uitvoeren? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Het onderzoek

Wanneer een arbeidsdeskundige een arbeidsdeskundig onderzoek heeft uitgevoerd, legt hij of zij de bevindingen vast in een arbeidsdeskundige rapportage. Tijdens het onderzoek worden er diverse vragen gesteld:

  • Kan de medewerker terugkeren naar eigen werk?
  • Kan het werk van de medewerker worden aangepast?
  • Kan de medewerker re-integreren in ander werk bij de eigen werkgever?
  • Zijn er mogelijkheden op de arbeidsmarkt om de medewerker naar ander werk bij een andere werkgever te begeleiden?

De bevindingen worden vastgelegd in een arbeidsdeskundig rapport.

Arbeidsongeschiktheidspercentage

De arbeidsdeskundige kijkt welke banen de medewerker nog zou kunnen doen en houdt rekening met de beperkingen die de arts heeft doorgeven. Hij gebruikt daarvoor een computersysteem waarin ruim 7.500 banen staan. Ook zoekt de arbeidsdeskundige naar banen met een zo hoog mogelijk loon en uiteindelijk kiest die drie meest passende bij de belastbarheid met het hoogste loon uit. Deze banen zet hij vervolgens in de ‘arbeidsmogelijkhedenlijst.

De arbeidsdeskundige gebruikt het middelste loon, van deze drie banen, om te berekenen wat het arbeidsongeschiktheidspercentage wordt.

Een voorbeeld

Janneke werkt als ziekenverzorgende in een bejaardentehuis. Door rugklachten en psychische klachten kan ze dat werk niet meer doen. De arbeidsdeskundige vindt 3 banen die Janneke nu nog kan doen. De middelste baan is receptioniste. Als receptioniste mag ze niet meer dan 20 uur per week werken. Vroeger verdiende Janneke 1300 euro per maand. Nu kan ze volgens het computersysteem nog 700 euro verdienen.

Hoe hoger het loon van de functies die de medewerker nog kan uitoefenen, hoe lager het arbeidsongeschiktheidspercentage. Dit percentage is belangrijk om te bepalen of een medewerker recht heeft op een uitkering.

Meer informatie

Wilt u een arbeidsdeskundig onderzoek laten uitvoeren? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.