Aan het werk met een chronische aandoening: hoe ondersteunt u als leidinggevende?

Zo’n 60 procent van de Nederlandse beroepsbevolking heeft een chronische aandoening. Het gaat bijvoorbeeld om hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, longziekten, MS, reuma, fysiek klachten of psychische aandoeningen. Veel van hen zijn in staat hun werkzaamheden zonder problemen uit te voeren. Soms vragen klachten om aanpassingen – zeker als de aandoening verergert of als de werk-privébalans onder druk komt te staan.

Verschil in klachten

Als leidinggevende hoeft u geen arts te zijn, maar het is wel handig om te weten wat uw medewerker nodig heeft om duurzaam inzetbaar te blijven. Van een versleten knie hoeft een medewerker in een kantoorbaan niet veel last te hebben. Voor anderen geldt dat het behouden van een goede balans werk en privé een must is om het werk vol te kunnen houden. Ook kunnen klachten in de loop der jaren verergeren waardoor het werk dat lange tijd wél lukte, nu toch te zwaar wordt voor de medewerker. In veel gevallen zijn er afspraken te maken over de voorwaarden waaronder het werk kan worden uitgevoerd. Een prikkelgevoelige medewerker kan bijvoorbeeld gebaat zijn bij een rustige werkplek, terwijl een medewerker die slecht slaapt door een aandoening geholpen is met flexibele werktijden.

Hoe pakt u het aan als werkgever?

Soms weet u als werkgever niet hoe u dit moet aanpakken. Misschien omdat uw medewerker niet open durft te zijn over zijn of haar beperkingen, terwijl het duidelijk een gevecht voor uw medewerker is om aan het werk te blijven. Het kan ook voorkomen dat u het heel moeilijk vindt om te beoordelen wat uw medewerker nog wél kan zonder zichzelf te overvragen.

Zet een Duurzaam Inzetbaarheidsonderzoek (DIO) in

Overweeg in dat geval een Duurzaam Inzetbaarheidsonderzoek (DIO). In dit traject gaat een arbeidsdeskundige van Puls met u en uw medewerker in gesprek. Samen brengen jullie de knelpunten in kaart en zoeken jullie naar praktische oplossingen. Het resultaat: heldere adviezen om uw medewerker zo goed mogelijk, en zo lang mogelijk, aan het werk te houden.

De juiste ondersteuning van Puls

Zorg dat u als leidinggevende goed voorbereid bent. Inventariseer wat de uitdagingen zijn van chronische aandoeningen op de werkvloer en zet waar nodig een Duurzaam Inzetbaarheidsonderzoek in. Wilt u weten wat een DIO voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.