“Ik mocht ook bij de heftige gesprekken aanwezig zijn, dan weet je gelijk of het iets voor je is”

Tijdens een stage leer je de theoretische kennis die je op school hebt geleerd toe te passen en doe je ervaring op over het werkleven. Een uitstekende kans om te weten te komen wat bij je past en wat niet. Robin van Raak studeerde Human Resource Management bij Fontys Hogeschool en heeft haar eindstage en bijbehorende scriptie uitgevoerd bij Puls. Ze heeft in juni alles afgerond, haar diploma gehaald en mag zelfs blijven werken bij Puls. Robin vertelt hoe zij de afgelopen maanden heeft ervaren.

“Bij Puls was het vanaf het begin al duidelijk dat het meewerken voorop staat. Ik mocht de administratieve taken op me nemen en daarbij gelijk meelopen met consultants. Ik ben bij veel gesprekken aanwezig geweest, ook de heftigere gesprekken heb ik mogen meemaken. Je weet dan gelijk of het iets voor je is en ik dacht: hier zie ik mijzelf echt werken.”

Iets wat Robin direct opviel was de vrijheid en het vertrouwen die ze binnen de organisatie kreeg. Ook de natuurlijke manier waarop het verliep heeft haar positief verrast: “Ik vond het heel leuk aan mijn dag te beginnen, de tijd gaat super snel: mijn stageperiode is echt voorbij gevlogen. Daarnaast heb ik zoveel vertrouwen gekregen vanuit de organisatie. Dat vond ik echt heel bijzonder en dat had ik ook echt niet verwacht.”

Stoute schoenen

Doordat Puls veel samenwerkt met andere labels van paraDIGMA groep, is er veel contact met andere professionals zoals bedrijfsarts en Adviseurs Arbeid en Gezondheid van De Arbodienst, psychologen van PSION en arbeidsdeskundigen van Inverzo: “Je moet echt de stoute schoenen aantrekken, contact opnemen en bijvoorbeeld om hulp vragen. Zo leer je ook heel snel mensen kennen en hoe vaker je dat doet, hoe gemakkelijker het wordt.

Ook mocht ik mijn scriptie uitwerken in het bedrijf. Bij Puls merken we dat er bij voornamelijk iets oudere en praktisch opgeleide kandidaten weinig beweging is in hun loopbaan en zij ook niet ver vooruit denken in hun mogelijkheden en kansen in hun carrière. We zagen dat deze doelgroep pas op een later stadium in actie komt. Ik ben gaan uitzoeken wat er speelt in de markt. Er was in de materie veel aandacht voor het nemen van de regie door de medewerker zelf. Zo wilden we bij Puls ontdekken wat deze doelgroep kon doen om in een eerder stadium meer regie te nemen. Loopbaanbegeleiding en job coaching is namelijk voornamelijk gericht op hoogopgeleiden. We wilden graag iets ontwikkelen dat goed aansluit bij de doelgroep praktisch opgeleiden.

Dit leidde tot de ontwikkeling van onze eigen game! Momenteel zijn we de game verder aan het ontwikkelen, zodat hij echt in de praktijk kan worden toegepast. Het idee is om het echt laagdrempelig te houden. Dit willen we doen door veel foto- en beeldmateriaal te gebruiken, humor in te zetten en echt vanuit een positieve benadering te kijken. En dit alles in de vorm gegoten van een speelse game. De medewerker wordt hierdoor aangespoord om na te denken over of hij of zij dit werk kan en wil blijven doen tot aan het pensioen en de werkgever kan hierop inspelen door bepaalde trainingen aan te bieden. We streven ernaar om deze in september af te hebben en te kunnen inzetten!”

Verandering doormaken

Wanneer iemand met Puls in aanmerking komt, is het helaas vaak een pittige periode: een medewerker is uitgevallen, het werk past niet meer bij iemand of er is geen plek meer in de organisatie voor de medewerker. Robin: “Ik leerde hoe ik een eerste gesprek moet aanpakken, wat niet altijd even gemakkelijk is. Maar tijdens dat gesprek leer je iemand direct kennen en vervolgens zie je een medewerker gedurende het traject groeien. Zo begeleidde ik een hoger opgeleide, intelligente en kritische man die baalde van zijn situatie. Hij wilde heel graag bij zijn huidige werkgever blijven. Iedere keer dat ik hem sprak, merkte ik veel weerstand. Door de training confronteren die ik tijdens mijn stage kon volgen, wist ik hoe ik hem op over de weerstand kon aanspreken. Dit zorgde direct voor een verandering in zijn houding. Dit vond ik heel waardevol om mee te maken!”

Aan de slag

Wil jij net als Robin stage lopen op het gebied van loopbaanbegeleiding? Dan ben je bij Puls aan het juiste adres. Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste en leergierige studenten die hun kennis willen gaat toepassen in de praktijk.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.