Preventieve loopbaanbegeleiding: wat levert dat uw organisatie op?

Vaak staan medewerkers er pas bij stil wat hun andere mogelijkheden zijn als zij niet meer op hun plek zitten, of als een functie noodgedwongen komt te vervallen. Met preventieve loopbaanbegeleiding staat de medewerker al stil bij de mogelijkheden op de arbeidsmarkt, juist als het nog niet direct noodzakelijk is. Je kunt het zien als een soort APK, maar dan voor je loopbaan. Je staat stil bij vragen zoals: Wat voor werkzaamheden vind ik leuk om te doen? Waar ben ik goed in? Kan en wil ik mijn huidige baan over 5 jaar nog steeds uitvoeren? En dat is niet alleen waardevol als het noodzakelijk is, maar heeft nog veel meer voordelen voor de medewerker én de werkgever.

Onverwachte veranderingen

Het is belangrijk voor de medewerker om te weten waar de kansen op de arbeidsmarkt liggen, omdat in het leven onverwachte veranderingen kunnen plaatsvinden waar je geen invloed op hebt:

  • Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt: functies die veranderen of geautomatiseerd worden;
  • Aanpassingen in het beleid of een fusie bij de huidige werkgever;
  • Veranderingen in privéleven zoals ziekte, ontslag of een verhuizing;
  • Veranderingen in interesses, ambities of vaardigheden.

Op zulke momenten kan de medewerker flexibel zijn doordat hij of zij al nagedacht heeft over de mogelijkheden in ander werk kijkend naar interesses, kwaliteiten, diploma’s en werkervaring.

Het is belangrijk dat werkgevers de medewerkers juist stimuleren om na te denken over hun eigen kwaliteiten, ambities en mogelijkheden in werk. Medewerkers zijn meer gemotiveerd op de werkvloer, omdat zij zich bewust zijn van de redenen waarom de huidige functie passend is. Daarnaast zal een medewerker eerder uit zichzelf actie ondernemen om een functie te krijgen die bij de veranderde situatie past, dat kan binnen het huidige bedrijf zijn of daarbuiten. Hierdoor kan verzuim voorkomen worden.

Kennis is kracht

Hoe meer de medewerker te weten komt over welke bedrijven er in de buurt zijn, welke functies mogelijk zijn, wat de medewerker moet doen om de mogelijkheden te verbreden en wat de ambities zijn, des te flexibeler ingespeeld kan worden op veranderingen.

Neem het voorbeeld van Rianne, voorheen pedagogisch medewerker op een kinderopvang. Het takenpakket in combinatie met haar gedrevenheid om het werk heel nauwkeurig uit te voeren bezorgde Rianne veel stress en druk. Preventieve loopbaanbegeleiding heeft Rianne meer bewust gemaakt van haar eigen loopbaan door de interesses en kwaliteiten te onderzoeken. Rianne ontdekt dat zij maar een paar van haar kwaliteiten in kan zetten in haar huidige werk en dat haar interesse ligt bij de zorg.

Tijdens het traject onderzoekt zij of haar huidige baan passend gemaakt kan worden of dat een andere baan is die wellicht beter past. Rianne gaat op onderzoek uit en ondervindt dat er veel vraag is naar doktersassistentes, één van de beroepen die uit de interessetest kwam. Haar kwaliteit om nauwkeurig te werken past binnen deze functie veel beter dan bij de kinderopvang. Rianne gaat in gesprek met verschillende scholen en besluit de opleiding te gaan doen als doktersassistente. Door in gesprek te gaan met de mensen en bedrijven in haar omgeving vindt zij een betaalde stage met uitzicht op een vaste aanstelling in een dokterspraktijk.

Hoe doet Puls dat?

De consultants van Puls brengen samen met de medewerker zijn of haar mogelijkheden en de ambities in kaart. Vervolgens kijken wij naar de huidige werksituatie en de mogelijkheden om die ambities te realiseren; in de huidige of in een andere baan. Hoe kan de medewerker de juiste loopbaanbeslissing nemen? Door middel van gesprekken en assessments wordt de medewerker op het juiste spoor gezet.

Preventieve loopbaanbegeleiding voor uw medewerkers

Wilt u uw medewerkers de kans geven hun mogelijkheden en kwaliteiten verder te onderzoeken, zodat zij zich hiervan bewust zijn en gemotiveerd blijven? Neem dan contact op met Puls. Wij gaan graag in gesprek met u over de mogelijkheden.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.