Outplacement

Als u wordt ontslagen bij uw huidige baan maar u bent niet beperkt, dan kan outplacement een goede optie zijn om sneller een nieuwe baan te vinden.

Wat is outplacement en wanneer is het nodig?

Het begrip Outplacement bestaat nu ongeveer 35 jaar. Outplacement is het begeleiden van een ontslagen werknemer naar een nieuwe baan. Sinds de transitievergoeding is geïntroduceerd, is het aantal outplacementtrajecten gegroeid omdat het hiermee bekostigd kan worden.

Als een werknemer ontslagen wordt door een reorganisatie of om dat werkgever en werknemer niet met elkaar verder willen, is dit vaak een aanleiding om met een outplacement traject te starten. Tijdens een outplacement traject krijgt de werknemer advies en tools zodat hij of zij sneller een nieuwe baan kan vinden. Of u recht heeft op outplacement wordt vaak vastgelegd in een sociaal plan of ontbindingsovereenkomst.

Wie betaalt een outplacementtraject?

Een transitievergoeding is een ontslagvergoeding waar u recht op heeft als u ontslagen wordt. Deze vergoeding wordt berekend aan de hand van het aantal jaren dat u in dienst bent en uw bruto salaris. Met deze vergoeding kunt u zaken bekostigen die u wellicht sneller aan een nieuwe baan kunnen helpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een outplacement traject of opleidingskosten. U heeft recht op een ontslagvergoeding wanneer u twee jaar of langer in dienst bent. In de volgende gevallen heeft u geen recht op een transitievergoeding:

  • U dient zelf ontslag in;
  • Wanneer het gaat om een ontslag waarmee beide partijen akkoord gaan;
  • U wordt ontslagen omdat u bijvoorbeeld diefstal, fraude of op een andere manier ernstig verwijtbaar hebt gehandeld.
  • U wordt ontslagen omdat u AOW krijgt of met pensioen gaan.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om van dit bedrag een nieuwe auto of een vakantie te betalen, is dit niet altijd even verstandig. Een outplacement traject betaalt zichzelf namelijk terug doordat u sneller een nieuwe baan vindt.

Hoogte transitievergoeding

De hoogte van de transitievergoeding is eenvoudig te berekenen aan de hand van uw leeftijd, aantal jaren dienstverband en uw bruto inkomen.

U wordt door uw werkgever aangemeld voor een outplacement traject bij Puls. U kunt ook zelf informeren naar onze mogelijkheden.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.