Waarom loopbaanbegeleiding van alle tijden is (en niet alleen de start van je carrière…)

Al op zeer jonge leeftijd maken we belangrijke keuzes in ons leven, die veel invloed kunnen hebben op je carrière. Denk bijvoorbeeld aan de profielkeuze op de middelbare school en de studiekeuze die je erna moet gaat doen. Toch hebben we niet altijd het gevoel dat we de juiste keuze hebben gemaakt. Gelukkig bestaat op jongere leeftijd de mogelijkheid om bijvoorbeeld van profiel of studie te wisselen. Op latere leeftijd lijkt dit echter minder vanzelfsprekend. Er zijn namelijk tal van factoren die invloed hebben om het niet te doen: een vast contract, een hypotheek die betaald moet worden en/of het vertrouwde gevoel van al jaren ervaring hebben in de uit te voeren werkzaamheden. De keuze om lang hetzelfde werk te doen, misschien zelfs bij dezelfde werkgever, is vaak dan ook begrijpelijk.

Hoe begrijpelijk (en misschien zelfs logisch) deze benadering ook lijkt: deze neemt ook risico’s met zich mee. Zeker in functies met een fysiek karakter gaan de jaren tellen en blijkt het vaak onmogelijk om het zware werk tot aan je pensioen vol te houden. Preventief handelen kan dan een uitkomst bieden: al tijdens je carrière nadenken over mogelijke vervolgstappen.

Niet alleen de fysieke kant van het verhaal speelt een rol, maar jarenlang hetzelfde werk doen kan ook een gebrek aan uitdaging in de kaart spelen en mogelijk ook het plezier in je werk beïnvloeden. Het belang van met plezier naar je werk gaan hebben we al vaker besproken in onze artikelen en is wat ons betreft onnoemelijk groot. Het is daarom van belang je opties te blijven overwegen en je te blijven ontwikkelen.

Makkelijk gezegd, maar de daadwerkelijke uitvoering lijkt vaak moeilijker. In de praktijk valt dat, zeker met deskundige begeleiding, gelukkig mee!

Wat is loopbaanbegeleiding?

Bij loopbaanbegeleiding wordt er in een persoonlijk traject stilgestaan bij wie je bent, waar je staat en wat je wilt. Door middel van gesprekken, testen en opdrachten wordt in kaart gebracht wat je drijfveren zijn, je belangrijke waarden en waar je talenten liggen. In een traject onderzoek je waar je op dit moment en in de toekomst, keuzes kunt maken om een volgende stap te zetten in je carrière. Deze inzichten worden vervolgens vertaald naar passende loopbaanrichtingen en concrete beroepsmogelijkheden voor de korte én lange termijn.

Loopbaanbegeleiding kan verschillende uitkomsten bieden. Zo maakte één van onze kandidaten, tijdens het traject, de keuze om zijn huidige werkgever te verlaten. In het traject hebben we bijvoorbeeld aandacht besteed aan een loopbaanplan: naar welk doel wil je toe en welke acties zorgen ervoor dat je dichter bij dat doel komt? Na het laatste gesprek liep hij met een groot vel papier de deur uit, met daarop zijn concrete vijfjaren stappenplan. Zijn droom was om binnen vijf jaar als zelfstandige te werken als business consultant. Stappen om dit te bereiken waren onder andere gesprekken voeren met zijn netwerk, het vergaren van interim opdrachten om ervaring op te doen en het volgen van een nieuwe opleiding. Drie maanden later hadden we weer contact: zijn eerste interim opdracht zat er alweer op en met succes!

Maar een rigoureuze verandering is niet altijd nodig. Soms geeft een loopbaanbegeleidingstraject inzichten om tot de conclusie te komen dat je eigen functie passend is. Het oppakken van andere werkzaamheden, of het opzoeken van meer steun bij collega’s / je leidinggevende, job crafting noemen we dat ook wel, kan ook voor meer tevredenheid of motivatie in het werk zorgen.

Wat de uitkomst ook is, loopbaanbegeleiding biedt vertrouwen en grip op je loopbaan en het biedt zinvolle handvatten om dit actief vorm te geven.

Nieuwsgierig geworden naar jouw ontwikkelmogelijkheden?

We vertellen je graag meer over loopbaanbegeleiding en wat dit kan opleveren. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend en oriënterend gesprek of neem eens een kijkje op de website bij ‘loopbaanbegeleiding’.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.