Het roer moet om! Maar hoe bereik je succesvol resultaat

Het begin van een nieuw jaar lijkt altijd een prachtig moment om dingen nu eens anders te doen. We zijn al een tijdje niet helemaal tevreden met hoe het gaat en willen graag verandering. We formuleren goede voornemens en delen deze met de mensen om ons heen. We maken plannen en beginnen enthousiast en gemotiveerd, want het roer moet om! Toch blijkt uit onderzoek dat maar weinig mensen er in slagen hun doelen werkelijk te behalen. Velen hebben hun voornemens zelfs al binnen enkele weken aan de kant gezet. Kan dat anders?

Grit

Het is niet zo moeilijk om ons voor te stellen hoe ons leven zou zijn als de situatie anders was. Onze verbeeldingskracht is creatief genoeg. Wat we ons niet altijd realiseren is dat verandering ook gepaard moet gaan met verandering in gedrag, veel inzet en discipline van ons vraagt en ook gepaard zal gaan met moeilijke momenten of tegenslag en dus doorzettingsvermogen. Angela Duckworth deed onderzoek naar de factoren die bijdragen aan succes op de lange termijn en kwam op basis van de resultaten tot de term ‘grit’. Volgens haar bestaat ‘grit’ uit de volgende elementen:

Passie: sterke innerlijk drang om wat je motiveert te willen bereiken (motivatie is het gericht zijn op datgene wat je in beweging brengt).

Doorzettingsvermogen: vastberaden volhouden wat je begonnen bent, ook bij tegenslagen en weerstand.

Gericht zijn op lange termijn doelen: deze moeten wel realistisch zijn, ze kunnen worden opgedeeld in korte termijn doelen.

Mindset

Angela Duckworth zag ‘grit’ als karaktereigenschap en gaf aan dat ze niet precies weet hoe je grit kunt aanleren. Duckworth noemt de opvatting over mindset van Carol Dweck een geschikte mogelijkheid om te beginnen grit te ontwikkelen. Carol Dweck verstaat onder mindset: het geheel van overtuigingen, bewust of onbewust, die het gedrag van een persoon bepalen. Dweck gaat ervan uit dat een ieder kan leren om te volharden in het bereiken van reële doelen als men weet hoe je mindset werkt. Ze onderscheidt twee soorten mindset: de groei mindset en gefixeerde mindset. De groei mindset geeft mogelijkheden tot groei, waardoor je grit bij jezelf kunt ontwikkelen. De gefixeerde mindset is stilstand. Hoe ontwikkel je een groei mindset?

Leer hoe het brein werkt. Bij herhaling wordt het brein steeds beter in het uitvoeren van een bepaalde taak omdat het zo neurologische verbindingen maakt en versterkt. ‘Oefening baart kunst’ is dus niet zomaar een gezegde.

Fouten maken mag. Zie een terugval of een uitglijder niet als totale mislukking maar als een kans om het nog een keer te proberen. Je begint niet van voor af aan, want je was al begonnen.

Zorg voor successen. Zorg ervoor dat je de lat niet te hoog legt, zo behaal je sneller succes. Dit zal je motiveren om de volgende stap ook te zetten.

Stel haalbare doelen. Stel naast lange termijn doelen ook doelen op korte termijn. Zo creëer je geen alles of niets situatie maar een route waarbij elke stap in de goede richting er eentje is.

Succesvol resultaat

Of dat nu gaat om verandering van leefstijl, verandering in communicatie of verandering van werkomgeving. Elke verandering gaat gepaard met motivatie, doelen stellen, oefenen, vallen en weer opstaan, doorzetten en successen vieren. En dit hoef je niet alleen te doen. Of je nu een stok achter de deur nodig hebt, praktisch advies, een schouderklopje of iemand om je resultaten mee te delen… alles wordt makkelijker als je er hulp bij krijgt. Onze consulenten staan klaar als het roer om moet en kunnen helpen om ‘grit’ te krijgen en te groeien.

Neem voor meer informatie over het succesvol resultaat behalen contact op met een van de loopbaan- en re-integratieconsultants van Puls.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.