Het belang van een werkervaringsplek tijdens een re-integratietraject

Het vinden van werk tijdens een periode van arbeidsongeschiktheid kan een uitdagende en soms ontmoedigende taak zijn. Gelukkig bieden werkervaringsplekken tijdens de re-integratie een waardevolle mogelijkheid om deze afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen en de kansen op succesvolle re-integratie te vergroten.

Het belang van een werkervaringsplek

Wat is een werkervaringsplek (WEP)?

Werkervaringsplekken zijn tijdelijke werkplekken waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen om werkervaring op te doen, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en hun zelfvertrouwen te vergroten. Deze mogelijkheid wordt aangeboden wanneer iemand een spoor 2 traject volgt bij Puls. Het is de bedoeling dat de medewerker minimaal 1 tot 3 maanden werkt in een andere omgeving dan bij de huidige werkgever. Dit om te toetsen of het (nieuwe of potentiële) werk past bij de actuele belastbaarheid van medewerker.

Vier voordelen van een WEP voor medewerkers

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het volgen van een WEP tijdens een re-integratietraject:

  • Praktijkervaring: Werkervaringsplekken bieden medewerkers de mogelijkheid om hun vaardigheden in de praktijk te brengen en relevante werkervaring op te doen. Dit vergroot de kans op het vinden van betaald werk.
  • Zelfvertrouwen: Door succesvol te functioneren op een werkervaringsplek, kunnen medewerkers hun zelfvertrouwen en zelfbeeld versterken. Ze krijgen de kans om te laten zien wat ze kunnen en om positieve feedback te ontvangen, wat bijdraagt aan een gevoel van eigenwaarde.
  • Netwerken: Werkervaringsplekken bieden kandidaten de mogelijkheid om waardevolle professionele contacten te leggen en een netwerk op te bouwen in hun vakgebied. Dit netwerk kan later van pas komen bij het vinden van betaald werk of het verkennen van nieuwe carrièremogelijkheden.
  • Ontwikkeling van vaardigheden: Tijdens een werkervaringsplek kunnen medewerkers nieuwe vaardigheden leren en bestaande vaardigheden verder ontwikkelen. Deze opgedane vaardigheden zorgen ervoor dat de medewerker niet denkt in wat niet kan, maar wat wél mogelijk is. Ook met de bestaande beperkingen.

Voordelen van een werkervaringsplek voor werkgevers

Kortom, werkervaringsplekken spelen een cruciale rol tijdens het re-integreren. Met de juiste ondersteuning en begeleiding van zowel de werkgever als  kunnen werkervaringsplekken een krachtig instrument zijn voor een succesvolle re-integratie in de arbeidsmarkt. Voor werkgevers die overwegen om werkervaringsplekken aan te bieden, kan het lonend zijn om te onderzoeken welke voordelen dit met zich meebrengt. Puls zet graag de voordelen en mogelijkheden voor u op een rij. Neem vrijblijvend contact op met Puls voor meer informatie.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.