Hoe gaat u als werkgever het gesprek aan over een spoor 2 traject?

In de praktijk komen de loopbaan- en re-integratie consultants van Puls tegen dat werkgevers het soms lastig vinden om het gesprek aan te gaan met de medewerker over het te volgen spoor 2 traject. Vaker gaat er een lange arbeidsrelatie aan vooraf en wil de werkgever de medewerker niet ‘kwijt’. De manier van communiceren die vaak wordt gebruikt richting de medewerker is dat het opstarten van een spoor 2 traject puur een verplichting is vanuit de Wet Verbetering Poortwachter. Maar het tweede spoor traject is juist in het leven geroepen om de medewerker in bescherming te nemen. Het voordeel voor de medewerker is dat deze middels een spoor 2 traject deskundige begeleiding krijgt en kan focussen op zijn of haar (nieuwe) mogelijkheden.

Meerwaarde coaching traject

Een coaching traject tijdens een tweede spoor traject heeft/kan een positieve meerwaarde hebben voor de medewerker. Denk bijvoorbeeld aan:

  • het ontdekken van (nieuwe) talenten, vaardigheden, eigenschappen;
  • het vergroten van zelfkennis over eigen kunnen en eigen grenzen;
  • bewust worden waarom je werkt en wat je zoekt in (nieuw) werk;
  • bewust worden wat passend werk is voor jou;
  • kennis van de arbeidsmarkt en de mogelijkheden daarin vergroten;
  • het ontwikkelen van betere en nieuwe sollicitatievaardigheden;
  • het ontwikkelen van verschillende belangrijke tools zoals een goed, hedendaags cv, een professionele sollicitatiebrief of persoonlijk profiel.

Bespreek in zo’n gesprek daarom naast dat het spoor 2 traject een verplichting is ook zeker de voordelen met een medewerker! Hierdoor ziet de medewerker het bij voorbaat van het traject eerder als een kans, in plaats van alleen een verplichting.

Detachering of werkervaringsplek

De medewerker kan daarnaast de kans of mogelijkheid krijgen om in andere branche werkervaring op te doen door middel van een werkervaringsplek of detachering. Hierdoor kan de medewerker onderzoeken of bepaalde werkzaamheden passend zijn. Ook kan de medewerker onderzoeken of hier wellicht duurzame arbeidsmogelijkheden zijn. Denk bijvoorbeeld aan een oudere medewerker die geen productiewerkzaamheden meer kan uitvoeren, maar bijvoorbeeld wel duurzaam kantoor werkzaamheden kan oppakken.

We willen graag meegeven dat een spoor 2 traject zoveel verder gaat dan alleen maar die wettelijke verplichting. Het is een waardevolle tijds- en geldinvestering waarmee zowel medewerker als werkgever verder kunnen komen.

Meer informatie over een spoor 2 traject

Wilt u meer informatie over het spoor 2 traject of wilt u het spoor 2 traject laten uitvoeren door Puls? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij brengen samen met de medewerker zijn of haar kwaliteiten in kaart en gaan op zoek naar een functie die daarbij en bij de belastbaarheid past.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.