En dan ben je 50 jaar en verlies je je baan. Wat nu?

Stel je bent 50 jaar, je hebt je hele leven hard gewerkt en nu kun je door fysieke klachten het werk niet meer doen dat je altijd hebt gedaan. Wat moet je dan doen?

Dit overkwam ook Jacco; 53 jaar en is na de LTS gelijk gaan werken. Jacco heeft zijn hele werkzame leven meubels gemonteerd: fantastisch werk waarin hij zijn bijdrage heeft kunnen geven aan de groei van het bedrijf. Maar de tijden zijn veranderd. De consument wil grote tafels van het liefst meters lang, met een betonnen onderstel én een grote houten plank als tafelblad. Zeg maar gerust een halve boomstam. Wellicht indrukwekkend, maar niet meer te tillen voor Jacco.

Als Jacco zijnde, is het is natuurlijk goed om je opties met je werkgever te bespreken en te kijken naar andere mogelijkheden bij deze werkgever. Maar het biedt ook de gelegenheid om eens te kijken wat Jacco verder graag wil doen, waar zijn hart naar uit gaat. Zelf zegt hij hierover: “Ik ga graag om met mensen, maar die tafels praten niet terug. Verder zit ik graag op de weg, stuur mij maar weg om bestellingen te leveren! Als ik nou eens de kans krijg om dit in één functie te combineren, én als het dan ook nog lichter werk is, dan ben ik een gelukkig man!”

De praktijkgids van UWV voor laagopgeleiden biedt aanknopingspunten in de begeleiding van laagopgeleiden naar werk. Een van de sectoren waarin volop kansen liggen voor werk, is in de vervoers- en transportsector. In het geval van Jacco valt te denken aan taxichauffeur, buschauffeur, touringcarchauffeur of eventueel koerier/bezorger. Om zijn kansen te vergroten, is een aanvullende opleiding aan te bevelen. Niet terug naar de schoolbanken, maar een kortdurende en praktijkgerichte opleiding waar je direct mee aan de slag kunt gaan. Dit sprak Jacco wel aan!

Nog voor de opleiding is gestart, is Jacco zo enthousiast over zijn nieuwe loopbaan, dat hij gelijk op pad gaat om zich voor te stellen bij diverse taxibedrijven. Binnen een week heeft hij zijn eerste sollicitatiegesprekken én een concrete aanbieding. Nu de opleiding nog afronden, maar dat gaat dan ook wel lukken.

Het verhaal van Jacco is er een van velen. Niet alleen door fysieke beperkingen, maar ook door andere omstandigheden kun je op latere leeftijd je baan verliezen. Je bent nog te jong om met vervroegd pensioen te gaan, maar je vraagt je wel af: “Wie wil mij nou nog hebben?”

UWV heeft de kennis  over werkzoekenden en beschikbare banen op de arbeidsmarkt geïnventariseerd en vertaalt naar praktische aanknopingspunten om laagopgeleiden te begeleiden naar ander werk. Lees er  hier  meer over.

Wilt u een keer in gesprek komen met een re-integratie consultant? Neem dan contact op met een van de professionals van Puls via servicedesk@pulsinzetbaarheid.nl of 088 0313880

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.