“Elke dag is anders”

Als Consulent Werk en Mobiliteit, geniet Niek elke dag opnieuw van de veelzijdigheid die deze functie met zich meebrengt. De verantwoordelijkheden die hij mag nemen en de vrijheid die inherent aan deze functie is, schept ruimte en inspiratie voor nieuwe ideeën en initiatieven.

Zomaar een werkdag

Wanneer mijn wekker op maandagochtend op een dwingende toon van zich laten horen, weet ik niet wat de komende week voor mij in petto heeft. Wordt het een drukke week? In welke nieuwe thuissituaties en omstandigheden zal ik nu binnenstappen? Staat mijn telefoon roodgloeiend of zal het deze week meevallen?

Rijdend door het Limburgse heuvellandschap, onderweg naar mijn cliënten verbaas ik me telkens weer over de schoonheid van “the bright sight of life”! Wat is de natuur hier toch rustgevend en overweldigend. Ik ontwaar zowaar een bijna gênante vorm van chauvinisme bij mezelf, omdat ik me betrap op het neuriën van het Limburgs volkslied.

Na mijn zegeningen geteld te hebben, arriveer ik bij mijn eerste bezoekadres en terwijl mijn laatste bronsgroen eikenhouten klanken verstommen, opent de kandidaat de deur en word ik geconfronteerd met een bezorgde en bijna deprimerende blik in zijn ogen.

Geen man overboord

“Niek, ik ben afgewezen voor de functie van Coördinator Logistiek, en ik had er zo’n goed gevoel bij, ik snap er niks van”. Hij gooit er nog een aantal krachtermen achteraan, die ik de lezer wil onthouden en ik stel vervolgens voor om allereerst een kopje vloeibaar goud te nuttigen en er eens rustig voor te gaan zitten. Ik leg mijn cliënt uit dat er tijdens een sollicitatieprocedure veel afwegingen worden gemaakt. Zo bekijkt een organisatie o.a. welke kandidaten er solliciteren, wie er het beste aansluit, wie past het beste in de bedrijfscultuur, wat is de werkervaring van de sollicitant en welke eerste indruk wekt hij of zij? Wanneer het lot niet in je eigen hand ligt en je overgeleverd bent aan de keuze die een ander maakt, is acceptatie de enige remedie. Vervolgens pak ik nog een viertal vacatures, die, rekening houdend met de benutbare mogelijkheden van de kandidaat, als passend te beschouwen zijn, uit mijn tas en 20 minuten en 2 koppen koffie later heeft zijn teleurstelling plaatsgemaakt voor optimisme en vol ijver en uiterst gemotiveerd maakt hij aantekeningen bij het doornemen van de vacante functies.

Nadat ik mijn oprechte waardering voor mijn cliënt en voor zijn gemotiveerdheid heb uitgesproken en hem de relativerende boodschap heb meegegeven dat er geen man overboord is, straalt hij weer meer zelfvertrouwen uit.

Zonder tegenslag geen groei

We hebben samen meerdere arbeidsmogelijkheden en passende functies op haalbaarheid onderzocht en ik heb afscheid genomen van hem met de mededeling dat hij er niet alleen voor staat en terwijl ik het portier van mijn auto reeds vastheb, roep ik nog: “Tot de volgende keer en denk eraan: bel, app, mail, twitter of sms als je me nodig hebt”!

Op naar de volgende kandidaat!

Mijn werkdag vloog weer voorbij. Na een vijftal afspraken open ik mijn laptop bij thuiskomst en stort ik me in mijn administratieve werkzaamheden. En raad eens wat ik doe met de energie die mij na deze gevarieerde en enerverende werkdag nog rest?

Wat stijfjes klim ik op mijn racefiets, om dat glooiende landschap waar ik vanochtend doorheen reed, vanaf de fiets te gaan bewonderen. De filosofie: “Na elke klim volgt een afdaling, na regen komt zonneschijn en zonder tegenslag geen groei! Dit wordt tijdens mijn fietstocht bevestigd.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.