Drijfveren

Stel je voor dat je in een hele competitieve omgeving werkt. Jij en je collega’s worden beloond op basis van klantbeoordelingen. De sfeer is opgewekt op de afdeling want jouw team scoort goed. Klanten zijn dik tevreden en het team wordt regelmatig beloond met extraatjes. Spreekt dit je aan? Mogelijk scoor je dan hoog op drijfveren als: presteren, aanzien en succes.

De juiste werkomgeving

Een cliënt die ik vorig jaar mocht begeleiden bij een outplacement traject functioneerde in een dergelijk team maar ondanks het succes werd hij er niet gelukkig van. Sterker nog, er knaagde iets van binnen en hij werd langzaam steeds somberder. Tijdens een loopbaanonderzoek ontdekten we waar dit aan kon liggen. Mijn cliënt had heel andere drijfveren. Er viel bijna zichtbaar een last van hem af toen hij kon benoemen wat voor hem wel motiverend zou zijn. Plezier maken en vrolijk zijn, anderen helpen maar ook afwisseling en taakuitdaging pasten hem veel beter en helaas kwamen deze drijfveren in zijn werkomgeving nauwelijks aan bod.

Je drijfveren veranderen

Wanneer je op zoek bent naar ander werk, maar ook als je merkt dat je niet meer zo gemotiveerd bent in je huidige baan kan het goed zijn je drijfveren te onderzoeken. We maken soms keuzes op basis van overtuigingen die niet van onszelf zijn. Misschien heb je geleerd te denken dat een goede beloning of aanzien belangrijk zijn maar zit je zelf eigenlijk heel anders in elkaar. Je drijfveren kunnen veranderen in de loop van je leven. Ook daarom kan het geen kwaad met enige regelmaat te checken of je baan of werkomgeving nog steeds bij je past.

Richtinggevend

Je drijfveren kennen maakt het maken van keuzes makkelijker. Als je weet wat je motiveert en welke zaken minder belangrijk voor je zijn kan je vervolgens kijken welke banen, taken en bedrijven daarbij passen. Mogelijk is je huidige functie aan te passen door je taakinhoud bespreekbaar te maken. Of misschien is er wel een wijziging van baan binnen je huidige werkomgeving mogelijk.  Maar het kan natuurlijk ook zijn dat het tijd wordt om van werkgever te veranderen om weer met plezier naar je werk te kunnen gaan. De cliënt over wie ik schreef besloot dat laatste te doen.

Nooit uitgeleerd

Zelf heb ik in het verleden regelmatig werkgevers of banen verlaten omdat ik mijn motivatie verloor. Inzicht in mijn belangrijkste drijfveer maakte me duidelijk waar dit door kwam: ik leerde er niet meer. ‘Een dag niet geleerd is een dag niet geleefd’ zou mij motto kunnen zijn. Toen ik mijn belangrijkste drijfveer leerde kennen kon ik de weloverwogen keuze maken om als consulent bij Puls te gaan werken (waar je niet uitgeleerd hoeft te raken) en om weer te gaan studeren. Is ontwikkeling ook jouw sterkste drijfveer? Of zoek je fysieke uitdaging, avontuur of invloed? Ga het eens na en check of je nog op de goede plek zit.

Ga jij ook op zoek naar jouw drijfveren? Schakel dan een van de loopbaan- en re-integratieconsultants in van Puls. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.