Creatief aan de slag tijdens loopbaanbegeleiding

Alle mensen zijn anders en daarom ook de vormen van coaching die de consultants van Puls inzetten. Op een alternatieve manier tot de kern komen, anders denken dan de standaard, maatwerk leveren en inspelen op de behoeftes van de medewerker, dat is onze manier van werken. Zo zetten we de medewerker centraal. In dit artikel beschrijven wij wat onze ervaringen zijn met het aanbieden van creatieve opdrachten aan medewerkers, een aantal voorbeelden van opdrachten en de visie van medewerkers op deze creatieve opdrachten.

Creativiteit bij loopbaanbegeleiding

Wat bedoelen we met creativiteit bij loopbaanbegeleiding? Onderzoekers Hamply en Bomford geven hier antwoord op. Creatieve manieren van loopbaanbegeleiding kunnen bestaan uit het gebruik van metaforen, visualisatie, onderzoek, rollenspellen, mindfulness, tekenen en digitale middelen (Hambly & Bomford, 2018).

Anders kijken met creativiteit

Een creatieve opdracht tijdens een loopbaantraject is een opdracht waarmee je bewust en concreet in beeld brengt wat voor jou belangrijk is in je loopbaan. Als consultants merken we in de praktijk dat je meer over jezelf te weten komt met creatieve opdrachten. Door vragen te stellen, kom je erachter wie iemand is, wat hij of zij kan en waar iemand naar toe wilt. Op het moment dat jij je laat inspireren door afbeeldingen, vormen, kleuren en andere input van buitenaf, doe je ideeën op die je zelf niet had kunnen bedenken. Op deze manier kun jij je openstellen voor onverwachte, onbekende inzichten, doelen en mogelijkheden.

Marian (medewerker in de kinderopvang): “Tijdens het werken aan creatieve opdrachten ben je langer geconcentreerd op één onderwerp, hierdoor kom je goed te weten hoe je je daarbij voelt. Je krijgt dus een beter inzicht in wat wel en niet bij je past. Je kan er ook een eigen draai aan geven.”

Medewerkers zijn langer gefocust en onthouden de inzichten en doelen beter. We maken de vertaalslag naar de praktijk en zoeken de verdieping op. De medewerker ervaart dat hij of zij centraal staat en gaat hierdoor actie ondernemen.

Michael (medewerker in de logistiek): “Door de teken-oefening werd mijn loopbaan gevisualiseerd. Dit zorgde ervoor dat ik er anders over ben gaan nadenken. Het hielp mij met het visualiseren wat ik daadwerkelijk wilde, hier heb ik namelijk normaliter veel moeite mee.”

Creatieve manieren van coaching

Voorbeelden van creatieve manieren van coaching:

  • Maak je droomloopbaan zichtbaar met een moodboard.
  • Maak je eigen video-cv.
  • Visualiseer de stappen naar je droombaan in een tekening.
  • Maak een creatief cv met nieuwe sjablonen, kleuren en symbolen.
  • Train het sollicitatiegesprek door een rollenspel tussen consultant en medewerker.

Dennis (medewerker in process-techniek): “Voor mij waren de creatieve opdrachten effectief doordat ze op een laagdrempelige manier waren opgezet. Ik vind het vaak lastig om mijzelf met woorden uit te drukken. Met de creatieve opdrachten kan ik mij beter verwoorden en kan ik mijn gevoel zichtbaar maken. Ik kwam mezelf ook soms tegen bij opdrachten waarbij ik uit mijn comfortzone moest stappen, maar als ik eenmaal de draai had gevonden voelde dat als een overwinning!”

Een mensgerichte en daadkrachtige aanpak met een creatieve twist. Door de medewerker centraal te stellen, positief te coachen en talent te ontwikkelen, ontstaat er meer vertrouwen in een werkbare en werkzame toekomst!

Meer informatie

Bent u benieuwd op welke manieren Puls medewerkers nog meer kan helpen? Bekijk dan onze diensten. Wij gaan op zoek naar de beste match tussen werk en medewerker.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.