Conflict op de werkvloer, hoe kun je dit zelf oplossen?

Loopt het al een tijdje niet lekker tussen een aantal medewerkers? Is het inmiddels een bijna niet werkbare situatie geworden? Dan is er misschien sprake van een arbeidsconflict. Wat is dit nou precies en wat kun je zelf doen om dit op te lossen?

Wanneer spreken we van een arbeidsconflict?

We spreken van een arbeidsconflict wanneer een onenigheid zo groot is dat mensen zich er belemmerd door voelen. Soms zorgt dit zelfs voor verzuimmelding. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tussen een leidinggevende en een werknemer of tussen collega’s onderling.

Hoe kun je een conflict zelf oplossen?

Wanneer er net sprake is van een arbeidsconflict, kun je proberen dit zelf op te lossen. Hieronder een aantal tips over hoe je dit het beste kunt aanpakken:

1 – Signaleer een conflict tijdig & breng de partijen bij elkaar Wanneer je merkt dat er bepaalde irritaties/spanningen zijn tussen medewerkers zorg er dan voor dat je deze partijen bij elkaar brengt om ze het samen op te laten lossen. Een conflict kan alleen maar opgelost worden door te communiceren.

2 – Luister naar je medewerkers Het is belangrijk om tijd te maken en actief te luisteren wanneer een medewerker bij je komt om het arbeidsconflict te bespreken. In de meeste gevallen kan iemand hierdoor al wat stoom afblazen.

3 – Probeer samen tot een oplossing te komen Bespreek mogelijke oplossingen met elkaar. Vraag alle betrokkenen om mogelijke oplossingen te bedenken en vraag hoe ze deze oplossingen willen inzetten in de praktijk.

Ga daarna met elkaar in overleg om te kijken welke oplossing het beste en het meest haalbaar is. Maak ook afspraken over het naleven van de afgesproken oplossing.

Wat als je een conflict niet meer zelf kunt oplossen?

Als je er samen niet uitkomt is het ook altijd nog mogelijk om een mediator of conflictbemiddelaar in te schakelen. Op deze manier kun je samen met een onafhankelijke persoon tot een oplossing komen. Meer vragen over het inzetten van een mediator? Neem dan contact met ons op via Servicedesk@Pulsinzetbaarheid.nl of telefonisch via 088-031 3880.

Neem contact op

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.